Pasar al contenido principal
pessebre-vivent-torre-suro
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

ARQUEBISBAT DE BARCELONA El Pessebre vivent de la Torre del Suro enguany celebra la 30a edició amb novetats a la posada en escena. Es tracta d’una iniciativa del centre ocupacional Taller Sant Camil que dóna servei a persones amb discapacitat intel·lectual, els quals s’encarreguen de donar vida al pessebre vivent. Aquest pessebre vivent del centre ocupacional, ubicat al barri del Guinardó, es reprèn un any més, actualitzant la indumentària, part del decorat i el recorregut, que trencarà les barreres arquitectòniques que en les darreres edicions el visitant es trobava al llarg de l’itinerari pessebrístic.

L’entitat celebra la 30a edició amb un la rebuda del premi Antoni Carné 2023, que els dona embranzida per continuar endavant. El director del Taller Sant Camil, Sergi Gil, destaca la "il·lusió per aquest premi, ja que dona un reconeixent que ens enorgulleix perquè podria obtar-hi qualsevol entitat de cultura popular de primer nivell". Durant el pròxim any, es preveu un programa amb diversos actes per commemorar l’aniversari.

Per a la posada en escena, hi participen i hi col·laboren més d’un centenar de persones, entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors d’altres entitats. Aquesta representació, que al 2016 també va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona es realitza a partir de l’escenificació de quadres estàtics d’escenes del pessebre. Aquests quadres són de temàtica diversa, oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes.

Aquesta iniciativa és fruit de l’esforç i la il·lusió dels seus actors, actrius, i dels professionals del Taller Sant Camil

De cara als propers anys, Gil assegura que hi ha la intenció de continuar creixent: "Any rere any anem creixent, per això plantegem aportar un plus de qualitat afegint més oficis a la representació de cara al futur".

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vol anar més enllà d’una representació nadalenca, és per això que cerca constantment la participació i les sinergies que aquesta pugui generar. Tal com expliquen des del Taller Sant Camíl, aquesta iniciativa és "fruit de l’esforç i la il·lusió dels seus actors, actrius, i dels professionals del Taller Sant Camil". Des de l'organització també destaquen la participació de totes aquelles entitats, organitzacions i empreses que "aboquen tota mena recursos en aquest projecte i que fan que sigui una realitat Nadal rere Nadal".

Una mirada particular i intimista

Paral·lelament a la representació, enguany s’ha preparat també l’exposició 'El Pessebre Vivent vist per…', que actua d’introducció a la representació del pessebre, és una mirada particular i intimista que s’encarrega a artistes visuals vinculats al Pessebre Vivent de la Torre del Suro i que l’hagin visitat.

Aquesta és pot visitar al casal del barri del Mas Guinardó i que es podrà veure fins el 8 de gener. En l’edició d’enguany s’ha optat per fer una retrospectiva dels cartells que any rere any ha realitzat el dissenyador Xavier Malet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.