Pasar al contenido principal
ISCR VIC
Inauguració del curs passat, 2022-2023, de l'ISCRVIC | ISCRVIC

AINA ARGUETA -CRL’Institut Superior de Ciències Religioses –ISCR– de Vic inicia el seu 25è curs aquest dimarts amb una trajectòria marcada per apropar una formació en ciències religioses al públic general. “Enraonar la fe, posar-li fonament, no és una cosa exclusiva dels ministres ordenats”, explica Marc Sureda, director de la institució.

Amb una mitjana de 60 alumnes per curs, el centre ofereix cursos basats en teologia, filosofia i altres continguts d’humanitats des de fa 25 anys. “Parlem de ciències religioses i no de teologia perquè donem una formació més amplia per a perfils diferents i no enfocats en la formació de qui s’ha d’ordenar”, assegura Sureda.

El perfil de l’alumnat és molt divers. “Hi ha qui ve de medis eclesials i està interessat en una formació per aprofundir la fe; també hi ha persones que es formen per ser professors de religió; així mateix, s’apropa gent gran que ha completat la seva vida laboral, però segueixen actius; i d’altres que simplement estan interessades en l’àmbit o en una matèria” afegeix el director de l’ISCR Vic. Existeixen alumnes que es matriculen només com a oients, ja que estan interessats en una matèria en particular.

“POSAR FONAMENT A la fe no és una cosa exclusiva dels ministres ordenats”

Sempre han fet dues formacions, el batxillerat de 3 anys i la llicenciatura de 5. “No hem ampliat en altres itineraris, sinó que anem creant assignatures en funció dels temes que ens semblaven interessants o de persones que ens podien oferir temes d'interès”, explica. Aquestes assignatures serveixen per construir una oferta més enfocada en les humanitats, més atractiva i que pot atreure alumnes que només venen a fer aquesta assignatura.

Mentre hi hagi fe, caldrà que hi hagi formació

“Una part important de la transmissió de la fe és la formació en la fe i nosaltres som el braç intel·lectual de l’església”, declara el director. Defensen que l’educació és una cosa desitjable per a qualsevol cristià i també, fins i tot, per aquells que no se senten de cristians o no tenen un específic interès. “Les matèries poden ser interessants per conèixer la cultura i la realitat de casa nostra durant molts segles”, assegura.

La iniciativa de l’Institut a Vic, impulsada per Josep Maria Guix l’any 1998, va ser el primer centre a una ciutat que no era capital de demarcació. Ara, a punt per encetar el nou curs, Marc Sureda és clar sobre el futur: “Podem garantir que hi haurà 25 anys més d’Església, per tant, també d’Institut de Ciències Religioses. Mentre hi hagi fe, caldrà que hi hagi formació."

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.