Pasar al contenido principal
religiosos-segrestats-assasinats
Fotografia: Vatican News.

Vatican News Segons dades recollides per la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada (AEN), 12 sacerdots i 5 monges han estat assassinats a diferents països aquest any 2022, mentre que 42 sacerdots i 9 monges han estat segrestats, tots a l’Àfrica. El país més alarmant pel que fa a assassinats i segrestos és Nigèria. AEN també denuncia la situació preocupant de Nicaragua.

En l'Informe recent sobre els cristians oprimits per la seva fe 2020-2022, AEN publica el balanç trist de sacerdots i consagrats assassinats, segrestats i detinguts el 2022 a diversos països: més de 100. La crida d’AEN a tots els països implicats és que garanteixin la seguretat i la llibertat de sacerdots, monges i altres agents pastorals que treballen al servei dels més necessitats. La fundació demana a amics i benefactors que resin pels que segueixen a la presó i per les comunitats i famílies dels que han perdut la vida.

“Al 75% dels 24 països on hi ha persecució religiosa ha augmentat l’opressió contra els cristians”

Aquest any, 42 sacerdots han estat segrestats a diferents països, dels quals 36 han estat alliberats. A Nigèria es van produir 28 segrestos el 2022, tres al desembre i set al juliol. Tres dels segrestats van ser assassinats, mentre que es desconeix la sort de dos més. També es desconeix el parador del pare Hans-Joachim Lohre, missioner alemany i soci d’un projecte d’AEN, segrestat a Mali al novembre, mentre que el pare Joel Yougbaré, de Burkina Faso, i el pare John Shekwolo, de Nigèria, segrestats el 2019, segueixen desapareguts.

Després de Nigèria, el Camerun és el país amb més segrestos: sis. Cinc sacerdots van ser segrestats al setembre i alliberats cinc setmanes després. Haití ha esdevingut un dels llocs més violents de Centreamèrica: cinc sacerdots han estat segrestats per bandits, tots ells alliberats posteriorment. Etiòpia i les Filipines van tenir cadascun un sacerdot segrestat, tots alliberats.

Abandonar o traslladar-se de país

El director d’AEN Itàlia, Alessandro Monteduro, explica que al món les zones on els cristians pateixen més discriminació i de vegades persecució es troben en una regió gran d’Àfrica. En particular al Sahel, al Txad, Níger, Mali, Burkina Faso i Nigèria, i també al sud d’Àsia -Índia, Pakistan, Myanmar- i després a Corea del Nord i la Xina, on AEN denuncia casos de detenció forçada.

Al 75% dels 24 països on hi ha persecució religiosa, afegeix Monteduro, ha augmentat l’opressió contra els cristians, així com contra totes les minories religioses. “A Burkina Faso, per exemple”, continua el director d’AEN Itàlia, “les organitzacions humanitàries ja no poden arribar al 60% del país perquè està sota control dels terroristes, i les comunitats cristianes s’han vist obligades a abandonar els llocs on vivien o s’han traslladat a països veïns”.

Gairebé 8.000 cristians assassinats per odi a la fe entre el 2021 i el 2022

Monteduro recorda que hi ha 400 milions de cristians que viuen a terres de persecució, i que a Nigèria s’acarnissen contra els qui professen la seva fe en Crist les organitzacions terroristes gihadistes, els extremistes pertanyents a les comunitats fulani, els pastors que intenten apoderar-se de terres cultivades majoritàriament per cristians, i també la delinqüència generalitzada, que es dirigeix especialment contra els religiosos.

El director d’AEN Itàlia ha assenyalat que entre el 2021 i el 2022, gairebé 8.000 cristians van ser assassinats per odi a la fe, perseguits perquè el cristianisme conté un nucli de justícia social que no és benvingut i causa molèsties als que militen en grups paraterroristes, gihadistes. En particular, espanta l’activitat dels missioners, conclou Monteduro, perquè difon l’amor, contribueix a propagar aquest clima d’harmonia que, en canvi, és hostil a aquesta idea de societat que els gihadistes volen per ells mateixos i per als altres. Els missioners, en definitiva, són percebuts com els pacificadors, els que construeixen canals de diàleg i els propers a Occident i als seus valors.

Nigèria també compta amb la gran majoria de les monges segrestades el 2022, amb set casos. Una consagrada va ser segrestada a Burkina Faso, mentre que una altra monja va ser segrestada al Camerun, juntament amb els cinc sacerdots ja esmentats. Totes les religioses van ser alliberades posteriorment.

Atemptar contra la imtegritat nacional?

Almenys 32 clergues han estat detinguts, presumptament com a mitjà d’intimidació i coacció. Els casos més recents es refereixen a quatre sacerdots de l’Església grecocatòlica ucraïnesa que treballen a la Ucraïna ocupada per Rússia i que van ser detinguts mentre realitzaven activitats pastorals. Dos d’ells van ser alliberats posteriorment i “deportats” a territori ucraïnès, els altres dos romanen sota custòdia i podrien enfrontar-se a càrrecs de terrorisme, i es tem que puguin ser torturats a la presó.

És molt preocupant la situació a Nicaragua, on 11 membres del clergat han estat arrestats o detinguts. Entre ells hi ha almenys dos seminaristes, un diaca, set sacerdots i el bisbe de Matagalpa. El 10 de gener, Rolando Álvarez, actualment en arrest domiciliari, haurà de comparèixer davant d’un tribunal acusat d'”atemptar contra la integritat nacional”.

En canvi, l’empresonament d’un bisbe i dos sacerdots a Eritrea, del qual les autoritats no n’han donat cap explicació, es remunta fa dos mesos. Un sacerdot va ser detingut a Myanmar durant les protestes contra el règim, i diverses monges i dos diaques van ser detinguts a Etiòpia durant el conflicte de Tigray a finals de 2021, sent alliberats el 2022.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.