Pasar al contenido principal
imanol-uribe-premis
Fotografia: Afers Religiosos.

Afers Religiosos El director de cinema Imanol Uribe és el guanyador de la cinquena edició del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya. D'altra banda, Maria Lorente ha guanyat el primer Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l'espiritualitat i el fet religiós. Tots dos premis s'atorguen en el marc de la 19a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que se celebra aquest mes de novembre a tot el territori català.

El guardó d'Uribe és el Premi Estel del Cinema Espiritual i es concedeix al director "per la seva aportació a la construcció de la pau en temps difícils, amb les seves pel·lícules sobre el conflicte basc", diuen des de la Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR). També pel seu apropament a les persones vulnerables com els immigrants, els nens o els perseguits per les dictadures. Tot això per mitjà de la investigació sobre "la condició humana, prenent decisions entre el bé i el mal". El Premi Estel correspon a l’estel de Betlem de la Façana del Naixement de la Basílica de la Sagrada Família.

D’altra banda, el Premi Tortuga del Cinema Espiritual es concedeix a María Lorente pel seu curtmetratge Helix Aspersa fet a l’Escola de Cinema 'Bande à Part'. En aquest curtmetratge es mostra un procés de transformació espiritual des de la situació d’asfíxia existencial vers una llibertat que suposa renúncia i dolor. El Premi Tortuga correspon a la tortuga de la base de la columna de Maria de la Façana del Naixement de la Basílica de la Sagrada Família.

El 1r Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’Espiritualitat i el Fet Religiós és una de les novetats d’enguany de la Mostra de Cinema Espiritual. El concurs està adreçat a estudiants de cinema i té com a objectius impulsar la producció audiovisual d’aquesta temàtica i fomentar els treballs cinematogràfics del jovent en català.

La Mostra més reivindicativa

La 19a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebra del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de 88 pel·lícules que es poden veure presencialment i en línia. Les pel·lícules es projecten en 38 sales arreu de Catalunya, en concret en 25 municipis. L’edició d’enguany de la Mostra també s’ha pogut seguir a través de dues sales virtuals a les plataformes FilminCAT i a la plataforma acontra+ .

Com en anys anteriors, la Mostra ha arribat als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil. S’han projectat els films La família que tu tries a 9 centres penitenciaris i Campions a 7 centres educatius de justícia juvenil, gràcies a la col·laboració de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia.

La 19a Mostra de Cinema Espiritual inclou dos cicles. El primer, 'Dones, espiritualitat i religions' conté una sèrie de films produïts per dones i en què les protagonistes principals també són dones. El segon cicle es titula 'Ignasi de Loiola i la seva petjada al món', en el marc de la commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Catalunya.

D’altra banda, s’ha programat a la Filmoteca de Catalunya una retrospectiva dedicada al cineasta Franco Piavoli. També s’ha programat dins de la Mostra un cicle amb diversos documentals de producció catalana.

I per segon any, la Mostra inclou un Espai educatiu, un cicle de sessions divulgatives. Es tracta d’una proposta pedagògica que posa a disposició del professorat i dels educadors guies didàctiques de diferents pel·lícules per poder treballar, per mitjà del cinema, diverses temàtiques curriculars des de la perspectiva de l’espiritualitat, el diàleg entre les religions i la cohesió social. Està adreçat al professorat i l’alumnat de 4t a 6è de primària, ESO i batxillerat. Les guies dels films es poden descarregar des del portal de Cinema espiritual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.