Pasar al contenido principal
palau-apostolic
Fotografia: Livioandronico2013 sota llicència C.C. 4.0.

Vatican News | A partir del pròxim 1 de setembre, es posarà en marxa una nova política unificada per a les inversions financeres de la Santa Seu i a l'Estat de la Ciutat del Vaticà. Així ho indica el comunicat de la Secretaria per a l'Economia publicat aquest dimarts al Butlletí de l'Oficina de Premsa del Vaticà.

També s'informa que el document, que va ser discutit amb el Consell per a l'Economia i amb especialistes en la matèria, va ser dirigit als caps dels dicasteris de la cúria i als responsables de les institucions i els organismes vinculats a la Santa Seu pel prefecte de la Secretaria per a l'Economia, Juan Antonio Guerrero.

Inversions alineades amb els ensenyaments de l'Església

"La nova política d'inversió pretén garantir que les inversions estiguin orientades a contribuir a un món més just i sostenible", es llegeix al comunicat de la Secretaria per a l'Economia. Així, vol protegir el valor real del patrimoni de la Santa Seu, generant un rendiment suficient per contribuir de manera sostenible al finançament de les seves activitats. El nou finançament s'alinea amb els ensenyaments de l'Església catòlica, amb exclusions específiques d'inversions financeres que en contradiguin els principis fonamentals com "la santedat de la vida o la dignitat de l'ésser humà o el bé comú".

Per aquesta raó, prossegueix el comunicat, és important que aquestes inversions "s'adrecin a activitats financeres de caràcter productiu, excloent-ne les de caràcter especulatiu i, sobretot, es guiïn pel principi que l'elecció d'invertir en un lloc i no en un altre, en un sector productiu i no en un altre, és sempre una elecció moral i cultural”.

Les inversions confluiran en un compte ad hoc de l'APSA a l'IOR

La política -afegeix la Secretaria per a l'Economia- ha estat aprovada ad experimentum per cinc anys i entrarà en vigor el proper 1 de setembre, amb un període de moratòria per adaptar-se als criteris proposats.

Al comunicat també s'explica com s'aplicarà la nova política d'inversió: "Les institucions curials hauran de confiar les seves inversions financeres a l'Administració del Patrimoni de la Seu Apostòlica, APSA, transferint la seva pròpia liquiditat per ser invertida – o els seus propis valors dipositats en bancs estrangers o al mateix Institut per a les Obres de Religió, IOR – al compte de l'APSA habilitada a l'IOR a aquest efecte”.

L'APSA, com a institució que administra el patrimoni de la Santa Seu, establirà un fons únic per a la Santa Seu on desembocaran les inversions en els diferents instruments financers, i tindrà un compte per a cada institució, elaborant el reporting i pagant els rendiments".

Finalment, el comunicat no deixa de referir-se al nou Comitè per a les Inversions, instituït per la Praedicate Evangelium. Aquest Comitè realitzarà -a través de l'APSA- les consultes oportunes encaminades a l'aplicació de l'estratègia d'inversió i avaluarà la idoneïtat de les opcions, amb especial atenció a la conformitat de les inversions realitzades amb els principis de la Doctrina Social de l'Església, així com els paràmetres de rendibilitat i risc segons la política d'inversió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.