Pasar al contenido principal

(Justícia i Pau) “Instem a tots els Estats posseïdors d'armes nuclears que actuïn d'acord amb el seu compromís amb el desarmament i adoptin mesures per reduir les amenaces d'aquest tipus". És la crida contundent que fan 144 organitzacions de tot el món en la Declaració Conjunta Interreligiosa que dona la benvinguda a la Primera Reunió dels Estats Parts del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). El comunicat, al que s'ha unit la Comissió General de Justícia i Pau, demana “cooperació internacional” per acabar amb les armes nuclears “per sempre”.

Les comunitats religioses asseguren que tenen un compromís "no només amb la nostra pròpia seguretat, sinó amb la seguretat i el benestar de tot el món". Per als sotasignats, les armes nuclears són "una eina de dominació i coerció violenta" en una època en què "necessitem urgentment donar prioritat a la seguretat humana". Les tradicions religioses i espirituals defensen un "esperit d'ajuda mútua, d'atenció a la persona estrangera i de confiança a la comunitat".

Podeu llegir la Declaració Conjunta Interreligiosa íntegra a continuació:

"Com a comunitats religioses de diverses tradicions i situades a tot el món, ens unim amb una sola veu en la celebració d'aquesta primera reunió dels estats part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Creiem fonamental aquesta fita històrica que ens acosta a un món sense armes nuclears.

Ens reunim en un moment que l'amenaça de l'aniquilació nuclear se sent més propera que abans. Som cada vegada més els que patim d'ansietat davant les creixents amenaces dels Estats que posseeixen armes nuclears. Davant d'aquests anuncis que atempten contra l'existència, tenim la convicció ferma d'abolir les armes nuclears.

Som molt conscients de les amenaces a què s'enfronten la humanitat i el nostre planeta. Des dels efectes devastadors d'una pandèmia mundial fins a la possibilitat creixent d'una catàstrofe climàtica, el perill per a la vida a la Terra mai no ha estat tan alt. Les armes nuclears representen una manifestació tangible de la pitjor d'aquestes amenaces amb el risc que suposen per a la salut humana i l'estabilitat mediambiental. Els recursos que actualment es gasten en el desenvolupament i el manteniment d'aquestes armes haurien de destinar-se a donar suport a les persones més vulnerables i a protegir el planeta invertint en alimentació, educació, atenció sanitària i justícia climàtica.

Les nostres tradicions religioses ens criden a denunciar aquest mal ús dels recursos i a demanar una major cooperació internacional per acabar amb les armes nuclears per sempre. Les armes nuclears són una eina de dominació i coerció violenta en una època en què necessitem urgentment donar prioritat a la seguretat humana. Les nostres tradicions religioses i espirituals defensen un esperit d'ajuda mútua, d'atenció a la persona estrangera i de confiança a la comunitat.

Les nostres tradicions religioses continuen alimentant la creença en un futur millor. Ens recorden la nostra vulnerabilitat compartida i la capacitat de prendre decisions polítiques compassives i intel·ligents. Tenim un compromís no només amb la nostra pròpia seguretat, sinó amb la seguretat i el benestar de tot el món. Comprenem la interrelació entre la justícia i la pau i seguim implicant-nos en el treball per un món on cap comunitat tingui el poder d'aniquilar-ne una altra, on la seguretat d'uns grups no depengui de la inseguretat dels altres.

Instem els Estats Part del TPAN a prestar atenció a les veus de les persones hibakusha del món i contribueixin a enfortir el Tractat mitjançant la plena inclusió de les comunitats afectades perquè, com a comunitat internacional, puguem començar la tasca de curar els danys causats per les armes nuclears. També instem tots els Estats a treballar per la universalització del TPAN, i convidem els països que encara no han ratificat el Tractat que ho facin oportunament. Finalment, instem tots els Estats posseïdors d'armes nuclears que actuïn d'acord amb el seu compromís amb el desarmament nuclear i adoptin mesures concretes per reduir les amenaces d'aquest tipus.

En un món que sovint sembla ombrívol, celebrem aquesta primera reunió d'estats part com un raig de llum i esperança. Com ens reunim per unir les nostres veus i oracions més enllà de les nostres pròpies tradicions religioses, aplaudim el seu compromís amb el multilateralisme i la diplomàcia en una època de divisions i tensions. Estem amb vosaltres per lliurar al món de les armes nuclears i crear-ne un altre en què puguem avançar conjuntament per la seguretat comuna i la florida mútues".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.