Pasar al contenido principal

(Jesuïtes) El divendres 10 de juny Cristianisme i Justícia va celebrar el seu 40 aniversari. I ho va voler fer d’una forma discreta, senzilla, defugint el risc de caure en la nostàlgia o en la complaença. Per això, des de l’agraïment i el reconeixement de la trajectòria feta i de les persones que l’han fet possible, el centre va voler situar sobretot la celebració dels 40 anys en la mirada cap als reptes i el futur.

L'acte de celebració va comptar amb la participació de quatre persones convidades, buscant complicitats a casa nostra però també en l’àmbit internacional. Els jesuïtes Giuseppe Riggio, director de la revista Aggiornamenti Sociali i col·laborador del Centre San Fedele de Milà, i Francisco Mota, responsable del centre Brotéria a Lisboa van ajudar a situar què representa avui treballar des de la perspectiva del diàleg fe-cultura-justícia en la Companyia de Jesús. En l’entorn més proper, Montse Santolino, responsable de comunicació a Lafede.cat i Laura Mor, directora de Catalunya Religió, van situar el context que ens trobem a casa nostra en l’àmbit social i el religiós, respectivament.

“Desafiar el repte de la tristesa”

I a tots quatre se’ls va animar a assenyalar què és el que, a criteri seu, hauria de fer Cristianisme i Justícia en els propers anys. Amb perspectives i accents diferents, van coincidir i insistir en la necessitat de “desafiar el repte de la tristesa”, en paraules de Giuseppe Riggio, o tal com ho va expressar Montse Santolino, “incidir en la utopia i l’esperança, perquè estem abusant de la distòpia”. I no fer-ho de qualsevol manera, sinó donant importància a la forma, als espais,… presentant-nos de manera agradable i amb un temps asserenat. Ho destacava Francisco Mota, que va dir també que “hem de considerar la importància que el nostre món dona a la necessitat de descansar”, de tenir el temps suficient per asserenar-nos. “No vulgueu córrer”, demanava en aquesta línia Laura Mor, “perquè recorrem a vosaltres per aquest pensament reposat, que ens ajuda a veure més enllà”.

En aquesta mirada cap al futur també es va fer una crida a donar més veu i més protagonisme als més joves del centre, per obrir-se a nous temes i noves maneres d’abordar-los; i a seguir impulsant el treball en col·laboració amb altres, ja sigui amb centres europeus com els que representaven Riggio i Mota, o amb entitats i plataformes de les xarxes socials i religioses de casa nostra.

Durant l’acte de celebració es va projectar un vídeo commemoratiu, que va posar de relleu algunes de les fites destacades al llarg dels 40 anys d’història del centre: el seu naixement, la publicació dels primers quaderns CJ, l’impuls del blog i la presència a xarxes socials, la celebració de les Jornades Fe i Justícia, o una de les més recents iniciatives, la posada en marxa del grup de lectura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.