Pasar al contenido principal

(Fundació Bayt al-Thaqafa) La segona edició de les Jornades Gatzara tanca consolidant-se com a espai de referència per a sensibilitzar tot allò que compartim les cultures àrabs i catalana, a Barcelona. Del 17 al 21 de maig, més de 300 persones han pogut gaudir de diverses activitats culturals amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i la cohesió social.

Tal i com diu Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa, “visibilitzar el contacte cultural i la hibridació com una font de riquesa i una part essencial de la nostra cultura -de qualsevol cultura, de fet- , es ara més necessari que mai. La proliferació de discursos essencialistes que invisibilitzen, neguen i tergiversen la historia y els símbols per a enarborar dinàmiques racistes i supremacistes, fan necessaris espais com les Jornades Gatzara.”

Les Jornades Gatzara, organitzades per la Fundació Bayt al-Thaqafa, són possible gràcies a l’enxarxat de persones expertes, entitats, equipaments i projectes culturals de Barcelona que s’impliquen per posar en valor la diversitat i els intercanvis culturals.

Les II Jornades Gatzara

L’acte inaugural va donar el tret de sortida de les II Jornades Gatzara, centrat en els orígens i l'evolució de la islamofòbia, amb l'objectiu de deconstruir-la, posar en valor les bones pràctiques de construcció comunitària i reflexionar sobre tot allò que queda per fer per seguir caminant cap a una societat més cohesionada. L’Institut Europeu de la Mediterrània va acollir la prestentació del marc teòric “Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència” escrit per Moussa Bourekba, investigador del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Seguidament, la politòloga de l’IEMed Oumaya Amghar i la política i activista Salwa L. Gharbi, van aprofundir-hi en una taula rodona. Els dies següents, van tenir lloc la resta d’activitats molt diverses que convidaven a la reflexió i a l’aprenentatge.

La xerrada sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l’Associació Adalil i amenitzada amb el grup de cant sama'a, Al-Wasl va omplir de diversitat l’Església de Sant Pau del Camp. Els Cinemes Girona van acollir un cinefòrum amb la pel·lícula Mothers, gràcies a la col·laboració amb DocsBarcelona, i la intervenció d’activistes i professionals de la diversitat. Per a un públic més jove, es va organitzar un taller de rap dinamitzat per l’escola Versembrant. Els amants dels dolços van gaudir d’un taller de gastronomia dinamitzat per l’alumnat de la Fundació El Llindar, després de la xerrada de l’escriptor i gastrònom Pius Alibek. I com a cloenda, els carrers de Barcelona van servir d’escenari per a una ruta àrab guiada per guies oficials de turisme de Catalunya.

Les II Jornades Gatzara han finalitzat però fins a finals de juny encara es podrà gaudir de les activitats paral·leles Gatzara OFF amb el qual desenes d’equipaments i projectes de Barcelona programen entorn “tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana”.

Fundació Bayt al-Thaqafa

La Fundació Bayt al-Thaqafa acull persones migrades des de 1974, i les acompanya en el procés cap a la plena ciutadania des del respecte a la identitat pròpia. A més de l’acollida, es treballa en generar espais d’intercanvi, propostes que posin en valor allò que creem col·lectivament, allò que ens acosta i ens forma per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos estigmatitzadors i antimigració que van a l’alça. Consideren que una societat només pot evolucionar si és diversa, per això entenen la migració com una oportunitat per seguir construint, una societat més rica. "Les cultures no són blocs de formigó, s'enriqueixen reciprocament sense que en siguem plenament conscients”, deia la religiosa Teresa Losada, fundadora de Bayt-al-Thaqafa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.