Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(CR) ‘Viure la fraternitat i tenir-ne cura’ ha estat el lema de la 50 Jornada Nacional del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques que ha tingut lloc aquest diumenge a Santa Maria de les Torres de Lliça de Vall, al Vallès Oriental. Una jornada que s’ha centrat en el record de les 50 trobades que són “testimoni de la cura fraterna al llarg del temps”, expliquen des del moviment. Un testimoni que desitgen que “es mantingui amb ganes renovades” i que agraeixen amb “voluntat de present que mira endavant”.

Quatre testimonis han compartit la seva experiència amb el moviment i han parlat de com tenir-ne cura. També han centrat els seus missatges en la fraternitat, un dels temes centrals de la trobada que el Moviment de Cristians de Pobles i Comarques treballa durant tot el curs a través de dos àmbits: el poble i el moviment.

D’una banda, l’antic consiliari de la Federació Internacional de Moviments d’Adults Rurals Catòlics (FIMARC) i antic consiliari nacional del moviment, Enric Sala, ha subratllat la importància dels “moviments de base i els grups afins” per donar força a federacions com la FIMARC. “És en aquestes instàncies”, ha dit sobre el Moviment de Pobles i Comarques, “on es juga la vida”. En el seu discurs ha parlat de la seva experiència personal a la FIMARC i de la vocació de “ser veu dels sense veu en les plataformes de l’Església i de la societat” de la federació.

Sobre els grups també ha parlat qui va ser presidenta del moviment durant els anys 1992 i 1995, Antònia March. “Cadascun és un projecte on es comparteix la fe i, al mateix temps, esdevé una escola de vida i un punt de referència per sempre”, ha afirmat.

“Un temps de servei i en acompanyament”. Així ha definit Quim Vives, que va ser president del moviment del 2003 al 2009, la seva experiència en aquesta tasca. En la seva intervenció ha remarcat la necessitat de “l’acompanyament dels pastors”. Per a ell, l’aplicació dels plans pastorals de cada bisbat hauria de vetllar “per reconèixer i potenciar més el paper i l’acompanyament dels moviments especialitzats”.

Mónica Olalla, del grup 'Caminant, del Vallès, avui', ha acabat relatant la seva vivència amb el grup i la FIMARC. Ha subratllat els valors de la comunicació i de la transmissió intergeneracional de la federació. “Cada vegada m'adono més de la sort que tinc de compartir un grup amb persones més grans”. Un agraïment que ha fet extensiu al fet de poder compartir amb ells els coneixements, les experiències, la fe i l'escolta.

“A través de la FIMARC, el que és llunyà s'apropa”

La historiadora i alcaldessa d’Abrera, Maria Soler Sala, ha parlat sobre la cura de la fraternitat d’un poble. Un concepte que, per a ella, significa “detectar quins són els problemes, quines les mançanes i quines les dificultats de la gent”. A partir d’aquí, ha explicat que cal “buscar solucions ràpides, directes i eficaces”. “Cal parlar molt amb la gent, escolta i dialogar”, ha afegit.

En iniciar-se la jornada, el president de la FIMARC, Wolfgang Scharl, ha adreçat unes paraules des d'Assesse, Bèlgica. Un discurs que ha girat al voltant de la fraternitat i la proximitat. També Enric Sala ha parlat sobre l’experiència de proximitat per “aprendre a obrir-se a una fraternitat universal”. “A través de la FIMARC, el que és llunyà s’apropa”, ha assegurat.

L’abat de Montserrat, Manel Gasch, també ha participat de la jornada. Ho ha fet d’una manera diferent, a través d’un audiovisual que recollia imatges i paraules des de les primeres trobades del Moviment fins a l’actualitat. “La presència de gent com vosaltres a l’Església dona testimoni de seriositat, de voler viure a fons l’evangeli i, sobretot, des d’aquesta dimensió comunitària tan essencial”, ha dit Gasch en el vídeo.

La trobada ha continuat amb un dinar conjunt amb un pastís d’aniversari i l’entrega d’uns recordatoris. Ha acabat amb la celebració de l’eucaristia presidida pel bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, i concelebrada pels consiliaris presents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.