Pasar al contenido principal

(JRS) “Abans de venir aquí, no era feliç”, afirma Wamin Rija, refugiat etíop. Parla del programa d'arts marcials que impulsa el centre del Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) a Maban, al Sudan del Sud. Un programa amb el què els jesuïtes volen fer palès que l'esport i l'activitat física tenen efectes positius en les persones i les comunitats. "Em vaig trobar a mi mateix i he canviat", afegeix Rija. Les arts marcials són una de les activitats que els refugiats poden realitzar al centre del JRS. Des de la seva fundació el 2013, el centre ha estat un lloc perquè els joves refugiats s'expressin a través de l'esport. Així, mitjançant l'activitat física, els joves creixen "en un entorn segur i de suport" asseguren des de l'ONG.

Al centre, als alumnes d'arts marcials se'ls coneix com a acròbates. El grup està dirigit per l'instructor Issac Ayub, ell mateix és un refugiat que va estudiar arts marcials a la World Mission School d'Etiòpia. Ara Ayub dóna suport a més de 250 joves perquè posin a prova els seus límits, creixin i treballin junts.

"Vull que siguin bons líders en el futur"

Les arts marcials consisteixen en la disciplina, el treball en equip i els reptes personals. Tres idees que vol transmetre Ayub als seus alumnes. "Vull que tinguin respecte, és el primer que espero que tinguin", diu. Per a ell, aquest esport és una manera de tenir coneixements i construir confiança entre els alumnes. "Vull que desenvolupin habilitats de relació i que siguin bons líders en el futur", afegeix.

Les activitats esportives i socials, com ara les arts marcials, formen part dels programes de Salut Mental i Suport Psicosocial (SMAPS) del JRS. L'objectiu dels programes SMAPS és prioritzar les necessitats físiques immediates, així com les psicosocials, ja que això permet a les persones recuperar la força, la confiança i centrar-se en el seu futur.

"L'activitat física és clau per promoure aquest canvi positiu", afirmen. I és que, aquesta, té el "poder" d'enfortir els lligams socials i promoure'n el desenvolupament i la pau, així com la solidaritat i el respecte per a tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.