Pasar al contenido principal

Saber más

(Vatican News) Desmond Tutu estava "al servei de l'Evangeli, mitjançant la promoció de la igualtat racial i la reconciliació a la seva Sud-àfrica". Així recorda el papa Francesc, en un telegrama dirigit al Nunci Apostòlic al país africà, Peter B. Wells, signat pel cardenal secretari d'Estat, Pietro Parolin, a l'arquebisbe anglicà, mort aquest diumenge als 90 anys.

El Papa ha expressat el seu condol a la família i als éssers estimats de Tutu, "encomanant la seva ànima a l'amorosa misericòrdia de Déu, invocant les benediccions divines de pau i consol en Jesús sobre tots els qui ploren la seva mort amb l'esperança segura i certa de la resurrecció".

El Papa i 'Fratelli tutti'

El Papa Francesc l'havia esmentat a l'Encíclica Fratelli Tutti entre "els germans no catòlics" que l'havien motivat "en la reflexió sobre la fraternitat universal". La seva mort ha estat anunciada pel president sud-africà Cyril Ramaphosa, que ha expressat "en nom de tots els sud-africans, una profunda tristesa per la mort aquest diumenge d'una figura essencial a la història del país".

El Premi Nobel de la Pau

Símbol de la resistència contra l'apartheid, promotor de la reconciliació, consciència de Sud-àfrica: l'arquebisbe anglicà Desmond Tutu va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1984, per la seva lluita incansable no violenta contra el règim racista. Per donar suport al procés de reconciliació nacional al seu país i per la seva defensa incansable dels drets humans.

La Comissió de la Veritat i la Reconciliació

Desmond Tutu, nascut el 7 d'octubre de 1931 a la petita ciutat minera de Klerksdorp, al sud-oest de Johannesburg, va organitzar marxes pacífiques durant els períodes més foscos del règim segregacionista, demanant sancions internacionals contra el règim blanc de Pretòria. Amb Nelson Mandela com a president de Sud-àfrica, va crear la Comissió de la Veritat i la Reconciliació en un intent d'aconseguir la pau entre les dues ànimes del seu país, passant per sempre la pàgina de l'odi racial, traient a la llum les atrocitats comeses durant la repressió blanca i, alhora, intentant fomentar una forma de perdó, d'una banda, i de reparació moral a les famílies de les víctimes, de l'altra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.