Pasar al contenido principal

(CR) Quatre capellans presos durant la dictadura franquista a la presó de capellans de Zamora tornen a visitar-la per relatar la seva experiència. Es tracta del documental basc 'Apaiz Kartzela' (La cárcel de curas), que es podrà veure aquest dimecres a les 20:00 h als cinemes Girona de Barcelona.

Aquest documental, dirigit per David Pallarès, explica la història d'aquesta presó oberta entre el 1968 i el 1976 on diversos capellans van ser condemnats, en alguns casos, a penes de més de deu anys per denunciar la repressió franquista en les seves misses. Va ser precisament Franco qui, utilitzant el Concordat firmat amb el Vaticà, va crear aquesta presó concordatària; l'única del món per a religiosos. El documental narra la història del viatge real al qual van ser sotmesos 53 religiosos de Madrid, Galícia, Catalunya i el País Basc en el seu trasllat forçós a aquest penal. El documental, majoritàriament protagonitzat pels capellans bascos, també dona veu a alguns capellans catalans.

Malgrat les dificultats per fer-ho, el documental s'ha pogut filmar a la mateixa presó concordatària de Zamora per la que hi van passar gairebé un centenar de sacerdots. Tot i que la gran majoria van ser d'Euskadi, de Catalunya hi van ser els escolapis Francesc Botey, Lluís Maria Xirinachs, Josep Maria Garrido i Eduard Fornés; i el jesuïta Andreu Vila. També hi van ser Mariano Gamo i el jesuïta Garcia Salve de Madrid; Vicente Couco del Ferrol; i Carlos Garcia Huelga d'Astúries.

Els catalans Josep M. Garrido, Eduard Fornés i Andreu Vilà i van ingressar el desembre de 1969. En aquell moment eren 22 sacerdots reclusos i entre ells alguns havien de presentar-se al Procés de Burgos que va tenir lloc el desembre de 1970. En aquest s'hi demanava pena de mort de Julen Kalzada i Ion Etxave. El Vaticà, a través del Cardenal Villot, secretari d’Estat de Pau VI, es va renunciar al privilegi del Concordat de fer a porta tancada els judicis amb sacerdots. El Procés de Burgos es va celebrar a porta oberta amb presència d’observadors i periodistes.

El primer d'aquests passis del documental va tenir lloc el dimecres 15 de desembre als mateixos cinemes Girona de Barcelona. En aquest acte hi va haver un col·loqui amb Eduard Fornés i David Pallarès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.