Pasar al contenido principal

(CR/Maristes) “Els Maristes estem vivint un canvi de cultura institucional que ens porta a treballar sense pausa en el procés de prevenció i protecció dels drets d’infants i joves des de tots els nivells de les nostres obres educatives. Estem immersos en un procés de cocreació de la cultura del safeguarding des de la feina en xarxa, i tenint present que els drets d’infants i joves són un dels pilars essencials de la nostra missió.” Aquesta és l’essència de la ponència que Raimon Novell, coordinador de l’Equip de Protecció a la Infància de Maristes Catalunya, ha ofert en la cimera internacional de Keeping Childre Safe.

Maristes han sigut coorganitzadors d’aquesta cimera, que s’ha celebrat entre els dies 8 i 11 de novembre de manera telemàtica. “L’Església es defensa amb fets, amb transparència i rendiment de comptes”, ha apuntat en la seva intervenció.

Infants i joves, subjectes de dret

Raimon Novell va explicar que el canvi de cultura en la institució se centra a considerar els infants i joves com subjectes de drets, no objectes que cal protegir. Els nens, nenes i adolescents són protagonistes del seu creixement i del seu projecte vital. Són persones amb les seves idees i perspectives, amb opinions, amb drets socials, civils i polítics. I participen del canvi i hi contribueixen. El seu empoderament ha de ser un pas més en el procés de creació de la política de safeguarding.

Aquest canvi de cultura empeny la institucio a treballar en xarxa, en xarxa pròpia marista i en xarxa amb altres institucions i entitats de l’entorn amb qui compartim objectius. En l’àmbit marista, d’una banda, xarxa europea i xarxa internacional, ja que la institució és present en 81 països del món. I, d’una altra banda, en l’àmbit local, a totes les escoles i obres socials, amb formació de professionals i amb el treball de materials sobre protecció per als infants de 3 a 18 anys.

En xarxa per canviar la cultura de les organitzacions catòliques

Més enllà de l’àmbit marista, treballen amb altres entitats, organitzacions i institucions, públiques i privades, de les quals esperem poder aprendre i també poder-les enriquir amb la nostra experiència: alguns exemples en són KCS, l’Agencia de Normalización Española (UNE), UNICEF, EDUCO, PORTICUS IBERIA, entitats que també treballen per cocrear la manera de canviar la cultura de les organitzacions catòliques.

El compromís institucional marista –expressat en el Capítol general de Medellín, 2017– està en sintonia amb el compromís de l’església catòlica. Raimon Novell ha explicat que donen resposta a les quatre transformacions que demana el papa Francesc en la Carta al poble (2018): respectar els drets dels infants; passar de protegir la credibilitat i reputació de la institució a tractar les denúncies d’abús amb responsabilitat i transparència; posar les víctimes al centre i comprometre’ns amb la generació d’entorns segurs tant des del punt de vista emocional, psicològic com físic.

Com a grans conclusions, ha expressat que el canvi de cultura passa per considerar els infants i joves com a subjectes de drets i participants de la política del safeguarding. S’alinien amb els estàndards internacionals en matèria de protecció i ho expressen en un compromís institucional ferm. Treballen en xarxa, com més gran millor, per cocrear la cultura de safeguarding, tenint present que les víctimes sempre són el centre. Aquest procés comporta un canvi d’estil i de les antigues pràctiques, un canvi d’actitud i fer una mirada crítica cap a la cultura organitzativa per entendre què passa a la nostra i treballar de manera proactiva per oferir un entorn millor que el del passat.

Aquí podeu veure la ponència íntegra de la participación dels Maristes a la cimera internacional de Keeping Children safe:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.