Pasar al contenido principal

(Jesuïtes) Els vuit centres escolars de la Companyia de Jesús a Catalunya han valorat i agraït el curs en el marc de les jornades anuals formatives per a educadors i educadores, el dia Institucional del Fòrum de la Fundació Jesuïtes Educació. Es tracta d'una jornada de valoració i agraïment, que en aquesta ocasió arriba després d'un curs especialment intens i complex. La trobada va permetre posar paraules a la capacitat de reinvenció, de resposta i d'acompanyament.

La presentació va anar a càrrec de Bibiana Ballbé, periodista i mare d'un alumne de la xarxa. La primera persona a intervenir va ser Enric Puiggròs, delegat de la Plataforma Apostòlica de Catalunya i president del Patronat de la Fundació: "Volia començar compartint l'admiració pel vostre esforç, en el meu nom i en el del Patronat", deia el jesuïta. "Aquest any ha estat especial. Han passat coses que no esperàvem i ens han afectat molt". També ha aprofitat per donar gràcies per la vida del jesuïta Antonio Ordóñez, mort el passat mes de febrer, i pels educadors que han mort al llarg d'aquest any.

Enric explicava que, tot i les amenaces i les dificultats, l'horitzó és ple de reptes. Remarcava que la nostra manera de fer implica "canviar la mirada". El que veig, deia, "és estratègia, il·lusió, l'intent de respondre a una realitat que ens repta, acompanyament, passió per l'educació... i una educació sentida, que porta incorporada la veu de l'Evangeli, una veu que és transformadora".

A continuació es va desenvolupar un debat en viu al voltant de la pregunta 'Amb què et quedes aquest curs?'. Hi van participar diferents membres de la xarxa, professors, professores, però també estudiants dels últims cursos de la secundària. Finalment, tots van coincidir que ha estat un curs apassionant i que "la capacitat d'adaptació i reinvenció de la xarxa ha estat l'essència" de l'èxit d'aquest curs, en el qual tots hem mirat molt més al nostre voltant i hem après a parar quan era necessari, entenent fins i tot les mirades en els rostres coberts per les mascaretes.

Una de les paraules que més es va repetir durant l'acte va ser "agraïment". Per un curs ple de dificultats superades, per l'esforç general que ha fet que es pugui seguir endavant. El sentiment general també era d'orgull i de missió complerta.

L'últim a intervenir va ser Enric Masllorens, director general de la Fundació, que va dir que, tot i les distàncies d'aquest curs, reunions telemàtiques, absència de festes, etc, s'havia pogut sentir la proximitat de tots. Fent-se ressò del lema de la trobada, explicava que "el nostre 'més' és el nostre projecte carregat de sentit, que dona sentit a la nostra existència, al nostre creixement, al nostre aprenentatge, a l'aprenentatge entre iguals i, més important, a l'aprenentatge dels nostres alumnes", explicava. Va acabar la trobada amb una actuació musical que repetia que "ha costat, però hem tirat endavant".

El model híbrid, presencial i online, va permetre comptar amb 50 persones presents i més de 700 connexions úniques en línia, el que suposa que bastants més persones van participar a distància, ja que moltes connexions comptaven amb diversos membres de la FJE, que la van veure junts.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.