Pasar al contenido principal
Fotografia: Càritas Diocesana de Lleida
Galeria d'imatges

(CR) Aquesta setmana, coincidint amb la celebració de Corpus, les Càritas amb seu a Catalunya han fet públiques les seves memòries del 2020. Un any marcat per la pandèmia i en què les entitats diocesanes han augmentat la població atesa, especialment en els serveis de cobertura de necessitats bàsiques. Diverses diòcesis afirmen que s’ha incrementat notablement el nombre de persones ateses que no havien rebut abans beques o ajuts bàsics.

En total, més de 167.411 persones han rebut el suport de les Càrites diocesanes de Catalunya, segons les memòries publicades. Concretament, 35.229 persones a Barcelona, 32.905 persones a Terrassa, 29.915 persones a Girona, 21.329 persones a Tarragona, 18.460 persones a Sant Feliu de Llobregat, 16.000 persones a les diòcesis de Lleida, Urgell i Solsona, 8.534 persones a Tortosa i 5.039 persones a Vic.

“Mai hagués pensat que faria cua a Càritas”

A l’arquebisbat de Tarragona afirmen que una de les frases més escoltades a les Càritas de la seva diòcesi és: “Mai hagués pensat que faria cua a Càritas”. Totes les Càritas amb seu a Catalunya han augmentat el nombre de persones ateses, i és que la crisi social derivada de la pandèmia ha tingut efectes devastadors a tot el territori.

Aquest fet ha dut a les entitats d’església a concentrar la seva activitat en la cobertura de necessitats bàsiques. Especialment l’alimentació, però també els subministraments, l’habitatge o el suport econòmic per assegurar la subsistència vital. L’acció social de les comunitats cristianes també ha mirat de posar èmfasi en l’atenció a les persones grans, un dels col·lectius més afectats per la situació sanitària. Ho han fet adaptant gran part dels programes d’atenció, a la vegada que no posaven en risc a aquesta població.

En la presentació de la memòria al bisbat de Girona, el bisbe Francesc Pardo va fer una crida a “encarar el 2021 amb il·lusió, coratge i esperança, enfocades a l’acompanyament a les persones que més estan patint”. Segons els experts la situació social, però, trigarà encara mesos –i fins i tot podrien ser anys– en recuperar la normalitat. Una dinàmica que fa més essencial que mai les entitats de base que donen suport a la població amb un major risc d’exclusió social.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.