Pasar al contenido principal

(CR) El procés de vacunació de la Covid-19 que duen a terme els països d’arreu del món ha posat de manifest una vegada més la trista realitat que viuen les regions més pobres del planeta, que encara esperen l'arribada de les vacunes mentre l’altra part de la població ja està vacunada i comença a recuperar la normalitat progressivament.

Aquesta falta d’equitat ha fet que els darrers mesos hagin sortit diverses iniciatives que tenen un objectiu comú: garantir que cada persona del planeta tingui accés a les vacunes de forma universal, gratuïta i ràpida. Amb aquesta intenció, un extens grup de moviments, organitzacions sanitàries i centres d’investigació d’arreu del món s’han agrupat per promoure la campanya “Vacunes per tothom” , que sota el lema “atreveix-te a cuidar” ha donat el seu tret de sortida aquest dijous amb una roda de premsa online internacional.

El Vaixell Hospital del papa Francesc

Un dels principals focus d’atenció de la campanya, de la qual en forma part el Moviment dels Focolars i la Comunitat de Sant’ Egidio, entre d'altres, és poder ajudar a l’hospital fluvial “Vaixell Hospital Papa Francesc”, que opera des de l’agost de 2019 al riu Amazones.

Aquest vaixell, construït en part amb fons provinents directament del Vaticà, ja ha ofert atenció mèdica a més de 700.000 persones, gràcies a l’equip de metges, infermeres i voluntaris que formen part de la tripulació.

Ara, amb el suport de la campanya “Vacunes per tothom”, es vol fer un pas més, com ha explicat durant la roda de premsa d’aquest dijous Edson Galego, treballador de la nau: “De moment podem ajudar les comunitats de l’Amazones gràcies als esforços de molts voluntaris i a les donacions econòmiques, però no és suficient. La necessitat més gran en aquest moment és que els qui estan exclosos també rebin les vacunes, i només ho podrem aconseguir si hi ha un treball conjunt de tota la població mundial”.

Per fer-ho, les donacions provinents de la campanya seran essencials, ja que només així el vaixell podrà arribar als nuclis de població més aïllats per oferir vacunes, el Kit de la Covid per la higiene i la prevenció del virus, i ajuda alimentària bàsica a una població que està experimentant una crisi en tots els àmbits: “La realitat de la pandèmia per als indígenes és molt pitjor que el que diuen les dades oficials. No només experimenten una crisi sanitària, sinó també social, econòmica i del medi ambient. És fonamental que tinguem cura de l’Amazones i les seves comunitats, que hem de protegir i preservar”, ha exposat durant la presentació de la campanya Klara Piedade, membre de Joves per un Món Unit, una entitat que forma part del Moviment dels Focolars.

Internacionalitzar les vacunes, una necessitat

A més de participar en el projecte del l’hospital fluvial del papa Francesc, la campanya “Vacunes per tothom” ha nascut amb l’objectiu d’internacionalitzar les vacunes mitjançant la promoció d’accions proactives a favor dels països més necessitats.

Així s’explica en un fragment del manifest que han escrit els promotors de la campanya: “Volem que es desenvolupi la capacitat de producció i de distribució de les vacunes també als països pobres del món”.

En aquesta mateixa direcció, Mario Bruno, president de Polítics per un Moviment Unit ha recordat durant la roda de premsa que “la internacionalització de la vacuna és una resposta política que els governs i les organitzacions internacionals poden i han de fer. Tots fem una crida perquè es puguin signar acords amb les companyies farmacèutiques i que es baixin els preus de les vacunes. Així, fins i tot els països més pobres podran comprar-les”.

Per aconseguir aquesta col·laboració global, la campanya basa la seva actuació en tres aspectes principals, que ha destacat Conleth Burns, membre de Joves per un Món Unit: “Hem d’aprendre, actuar, i compartir. Aprendre quines són les necessitats que hi ha a les nostres comunitats, tant locals com globals; actuar per poder respondre-hi, i compartir aquestes experiències amb la resta de la societat”. Només així es podrà frenar la desigualtat en el procés de vacunació, i és que com han recordat diversos membres d’aquesta iniciativa, “tots estem interconnectats, i ningú no estarà segur fins que tota la població mundial estigui segura”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.