Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR/Vatican News) L’Oficina de Premsa vaticana ha anunciat que dimarts vinent es presentarà als mitjans de comunicació la carta apostòlica amb forma de motu proprio titulada ‘Antiquum ministerium’. Amb aquest text el papa Francesc instituirà el ministeri del catequista.

Fa només quatre mesos que el Papa va modificar el Codi de Dret Canònic per incloure les dones en el ministeri del lectorat i l’acolitat. Una llacuna legislativa que molta gent desconeixia, però que en realitat no afectava la participació dels laics, fossin homes o dones, en el servei litúrgic. Això sí, tal com va passar llavors, la institució d’un nou ministeri reconeix i dignifica un servei. En el cas de la catequesi, el de l’anunci del missatge cristià.

El Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears, el SIC, va fer públic el 2017 un informe amb respostes de totes les diòcesis sobre la situació de la catequesi. L’estudi reflectia “fractures en la transmissió” i “un estat d’ànim millorable”, però també descrivia els catequistes com “un grup comunitàriament actiu”. Segons dades de 2018 –les més recents, publicades per la Conferència Episcopal Tarraconense– actualment hi ha 7.523 catequistes laics al nostre país.

“Un veritable i genuí ministeri de l'Església”

El 2018 el Papa va parlar de la necessitat de donar una dimensió institucional en l'Església al servei de les persones catequistes. Va adreça un missatge en vídeo als participants d’una conferència internacional sobre el tema, i va afirmar amb claredat que el “catequista és una vocació”: “Ser catequista, aquesta és la vocació, no treballar com a catequista”.

Poc després va afegir que aquesta “forma de servei que es realitza a la comunitat cristiana” requeria ser reconeguda “com un veritable i genuí ministeri de l'Església”. La convicció va madurar i ha pres la forma del motu proprio “Antiquum ministerium” que serà presentat dimarts vinent, segons s’ha anunciat aquest dimecres, en presència de l'arquebisbe Rino Fisichella, president del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització, i de Franz-Peter Tebartz-van Elst, delegat per a la Catequesi del dicasteri.

A primera línia

El motu proprio, per tant, ha d'establir formalment el ministeri del catequista, desenvolupant aquesta dimensió evangelitzadora dels laics que apuntava el Concili Vaticà II. Un paper de “primer anunci”, segons va dir Francesc al vídeo missatge. En un context “d’indiferència religiosa –va indicar el Papa– la vostra paraula serà sempre un primer anunci, que arriba a tocar el cor i la ment de tantes persones que esperen trobar-se amb Crist”.

En la darrera formació presencial de catequistes de Catalunya i Balears, que va organitzar el SIC el novembre de 2019, ja es va insistir amb què “una parròquia que no educa en la fe en molt pocs anys està condemnada a desaparèixer”. I, per tant, es feia el subratllat en la importància i necessitat d’aquest primer anunci. El nou Directori –publicat pel Vaticà recentment editat en català per Claret– busca també oferir una catequesi comprensible i eficaç en un context de “transició cultural”.

Una dimensió comunitària

També el 31 de gener en la trobada promoguda per l’Oficina Nacional de Catequesi de la CEI va dir que aquest servei s'ha de viure amb intensitat de fe i en una dimensió comunitària. “Aquest és el moment de ser artesans de comunitats obertes que sàpiguen valorar els talents de cadascú. És l'hora de comunitats missioneres, lliures i desinteressades, que no busquen la rellevància i l'avantatge, sinó que recorren els camins de la gent del nostre temps, inclinant cap als que estan en els marges”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.