Pasar al contenido principal

(CR) A les portes de les eleccions, la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants, ha volgut mostrar la seva preocupació per l’entrada de discursos clarament “xenòfobs i racistes” a les institucions, amb declaracions al llarg de la campanya electoral que “no sempre han estat contrastades amb prou contundència”.

Les entitats cristianes han reclamat al futur govern de la Generalitat reforçar els recursos públics per pal·liar la pobresa i l’exclusió social, garantir els drets bàsics -com l’empadronament- i alleujar la càrrega que tenen a dia d’avui les persones en situació irregular.

A continuació reproduïm el comunicat emès per la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants:

Contra tota forma de racisme

A diferència d’altres eleccions, ni la campanya electoral ni les propostes dels partits polítics han girat al voltant dels migrants. La crisi econòmica social i sanitària provocada per la pandèmia ha desplaçat un tema que no poques vegades havia estat utilitzat en campanya. Únicament una formació n’ha volgut fer el centre del seu programa amb formulacions clarament xenòfobes i racistes que malauradament no sempre han estat contrastades amb prou contundència.

Més enllà de la preocupació perquè aquestes veus puguin tenir espai i amplificació en el proper Parlament de Catalunya, com a Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants, ens preocupa també l’acceptació per part de bona part dels actors polítiques de situacions que sense tenir l’estridència del racisme violent, constitueixen també formes de racisme institucional.

Tot i que moltes d’elles, certament, depenen de competències que no podran ser abordades ni pel govern ni pel Parlament que sortirà del 14F, sí que demanem als qui surtin elegits en les properes eleccions una major contundència a l’hora d’afrontar les reformes necessàries per alleujar la situació que viuen moltes persones al nostre país. Per això demanem:

  • Reforçar tots els serveis socials i tots els recursos necessaris per pal·liar l’actual situació de pobresa i exclusió social. Una bona part dels discursos xenòfobs s’empara en aquesta competència per uns recursos socials escasos.
  • Garantir drets bàsics com l’empadronament de tothom, estigui en la situació administrativa que estigui. Tot i els discursos oficials de les principals forces polítiques, continua havent-hi obstacles a un empadronament que és indispensable per accedir a determinats serveis.
  • Fer servir tots els mecanismes de que disposa el Govern per alleujar la situació de les persones en situació irregular. La reforma de la Llei d’estrangeria no és competència del Govern, però sí el fet d’arbitrar tots els recursos necessaris per agilitzar els processos d’arrelament. 2
  • Posar especial atenció al col·lectiu de joves extutelats. En la seva incorporació plena a la nostra societat sobretot pel que fa a l’accès al treball, ens hi juguem molt els propers anys.
  • Seguir demanant activament des del Govern i des del Parlament, el tancament definitiu dels Centres d’internament d’estrangers presents al territori, buscant altres alternatives molt menys lesives per les persones migrants que aquesta privació arbitrària de la llibertat.

Ens cal lluitar activament contra el racisme. Contra aquell que vol omplir carrers i mitjans de comunicació d’odi i mentides, però també contra aquell més subtil que barnissa les nostres lleis i les nostres polítiques migratòries. S’insisteix molt que d’aquesta pandèmia només en sortirem si ens en sortim tots i totes, doncs en aquests tots i totes, hi són també aquelles persones que han decidit viure entre nosaltres buscant un futur millor.

Plataforma d’entitats cristianes 11 de febrer 2021

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.