Pasar al contenido principal

(CR) A les portes de les eleccions a la Generalitat de Catalunya, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya ha analitzat les propostes de les diferents candidatures en matèria educativa. Posant l’accent en el dret a l’educació, el finançament o la programació educativa, les escoles cristianes han resumit i sintetitzat en un document els programes de les formacions polítiques que es presenten aquest diumenge a les eleccions. Aquest dimecres, 10 de febrer, organitzen una taula rodona amb els responsables d’educació dels diferents partits per tal d’escoltar de primera mà les propostes educatives i sotmetre-les al debat públic, abans de les eleccions. El debat serà en format virtual, obert al públic prèvia inscripció.

L’aspecte educatiu és prou ampli com perquè els partits puguin abordar una gran diversitat de temes, que són tractats de forma extensa en alguns casos, o més sumàriament en d’altres. Per aquest motiu, les escoles cristianes han elaborat un resum dels aspectes que en aquest moment més preocupen el sector: el dret d’elecció de centre, el finançament, la programació educativa i la LOMLOE.

Segons el document de la FECC, sobre el dret d’educació, en la seva esfera de llibertat d’elecció, Ciutadans, Junts, PDeCat i PP són explícits en la seva defensa, ERC parla del respecte a la lliure elecció de centres de les famílies. Per la seva banda, la CUP i Catalunya en Comú-Podem proposen obertament suprimir els concerts, la primera en el termini d’una dècada i la segona formació sense indicar-ne un temps concret.

Millora del finançament educatiu

Pel que fa al finançament, l’anàlisi fet per les escoles cristianes expressa que Junts i el PDeCat manifesten el seu compromís d’assolir la plena gratuïtat i garantir la sostenibilitat de totes les places sostingudes amb fons públics, fent esment a l’infrafinançament dels centres concertats com una de les mancances del sistema que cal corregir. Cs’ propugna una millora del finançament dels centres concertats que cobreixi les seves inversions necessàries. El PP vol igualar-lo amb el de la mitjana de l’escola pública, i ERC i PSC opten per manifestar la millora del finançament del sistema. CUP i Catalunya en Comú-Podem proposen destinar el finançament a l’escola pública.

La programació educativa i l’escolarització equilibrada de l’alumnat es recull des del prisma del respecte a la realitat de l’escola concertada, la demanda social i a la preservació de la diversitat de l’oferta educativa, tant d’iniciativa pública com d’iniciativa social (PDeCAT, Junts), fins a la total preferència de les places públiques, en coherència amb la desaparició de l’oferta concertada (CUP i En Comú/Podem). Només un partit, Ciutadans, proposa explícitament derogar la LOMLOE, mentre que el PSC, planteja desenvolupar la nova llei educativa en l'àmbit estatal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.