Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) Fill del Priorat, vicari de les parròquies de Sant Roc i de la Mare de Déu dels Dolors i membre de la comunitat de Santa Maria de Togores, a la ciutat de Sabadell. Aquest divendres ha mort als 64 anys el capellà Josep Torné i Cubells. Autodidacta en Bíblia, Patrística i Teologia Medieval, va dedicar diverses publicacions a l’espiritualitat dels pares del desert.

“En aquesta vida, la fe, abans que uns continguts dogmàtics més o menys racionals i clars, és confiança”, deia Torné en una entrevista, publicada fa dos mesos. En la conversa parlava del “misteri de Déu” i repassava la seva trajectòria com a capellà. “Tothora m’he vist amb el desig de servir l’Església. M’era una evidència personal”, apuntava Torné i es mostrava crític amb les “espiritualitats vaporoses”.

L’experiència personal de la malaltia, la contrastava amb el mal del món: “M’han arribat les malalties i les he anat entomant sense més, no m’han plantejat grans enigmes”. I hi afegia: “En canvi, hi ha un altre tipus de patiment que m’ha inquietat més: l’incomprensible sofriment dels innocents, dels infants, les víctimes d’abusos sexuals, de la misèria extrema”.

Aprofundiment en l’evangeli

Va ser arxiver auxiliar al monestir de Santa Maria de Poblet, professor de teologia moral medieval i col·laborador científic a la Facultat de Teologia de Catalunya. Entre d’altres camps, s’ha dedicat a l’estudi del monaquisme primitiu. La capella ardent ha estat instal·lada al tanatori de Sabadell tot el dissabte i diumenge fins a la una del migdia. Les exèquies tindran lloc diumenge a les quatre de la tarda a El Molar.

“Era un cristià que es prenia seriosament l’evangeli, que estimava sobria, però profundament, i que es feia estimar”, apunta el frare caputxí Josep Manuel Vallejo. “Al seu costat, aprenies a pensar i a resar”, hi afegeix. Llicenciat en Història Medieval per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (1982), Josep Torné ha col·laborat amb la Facultat de Teologia de Catalunya, Ateneu Universitari Sant Pacià, on ha estat encarregat de curs en la Facultat Antoni Gaudí d’història, arqueologia i arts cristianes i membre de l’equip de treball del Projecte d’investigació: Libros, memoria y archivos: cultura escrita en monasterios cistercienses del noroeste peninsular (siglos XII-XIII).

Torné és autor de nombrosos articles de recerca i investigació científica en l’àmbit de la teologia. Entre d’altres, ha estudiat el Catàleg de pergamins de l'actual Arxiu del Monestir de Poblet (Institut d’Estudis Catalans - Facultat de Teologia de Catalunya - Monestir de Santa Maria de Poblet, 2010) i el Catàleg de pergamins de la Basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona (UB, 2014-2015). Ha publicat sobre Sant Antoni i els Pares del desert dins del quadern Mestres espirituals cristians (Fundació Joan Maragall, 2007); sobre els pelegrinatges a l’Edat Mitjana dins del volum Francesc d’Assís a Catalunya, 800 anys. XXIV Jornades d’Estudis Franciscans (2014) i també sobre Pensament i mística en Ramon Llull (2014).

Ha traduït diverses obres, entre les quals destaquen Actes de Màrtirs (1991), Congregación de Castilla. Normas constitucionales (1996), Opuscles teològics de Boeci, Sobre l’Ànima. Comentari als salms graduals de Cassiodor i Apotegmes dels Pares del desert (Proa, 2001). Més recentment ha escrit el llibre Santa Maria en dissabte. Textos patrístics (CPL, 2018), i Oracions de la tradició litúrgica per als salms (CPL, 2020).

Barcelona, Poblet, Sabadell

Nascut a El Molar el 22 de juny de 1956, ingressa al Seminari Conciliar de Barcelona i rep l’ordenació presbiteral a la parròquia de la Mare de Déu de les Neus de Barcelona el dia 18 d’abril de 1984. Aquell mateix any és nomenat vicari d’aquesta parròquia i de la parròquia de Sant Pere Ermengol. L’any 1987 és nomenat rector d’ambdues parròquies.

L’any 1990 ingressa al monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet on professa temporalment aquell mateix any. Fa la professió solemne el 1994 al monestir de Santa Maria de Valdediós, a Astúries, on fa de bibliotecari.

L’any 1999 torna a l’Arxidiòcesi de Barcelona on treballa pastoralment a la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina fins l’any 2013. Aquest mateix any és traslladat a la parròquia de Sant Josep Oriol de Barcelona on col·labora fins l’any 2016.

Des del 2016 ha viscut a la comunitat de Santa Maria de Togores, al barri de Can Puiggener. En el seu treball ministerial a la diòcesi de Terrassa, és nomenat al setembre de 2016 vicari de les parròquies de Sant Roc i la Mare de Déu dels Dolors del barri de Torre Romeu, ambdues de la ciutat de Sabadell on ha col·laborat pastoralment fins la seva mort.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.