Pasar al contenido principal

Saber más

Arxius adjunts

(CR) L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha estat convidat aquesta setmana a la Cambra de Comerç de Reus on ha parlat sobre ecologia i justícia social. Davant dels empresaris locals, Planellas ha exposat que “el creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat”. I els ha parlat de les dues darreres encícliques del papa Francesc. La més recent, Fratelli tutti, amb l’horitzó de “pensar deinitivament en una societat nova”.

En la conferència telemàtica que ha impartit aquest dijous, ha fet present una “crisi lenta però inexorable” com és l’ecològica. Per a l’arquebisbe, la cimera del clima celebrada a Madrid el 2019 marca un abans i un després on l’ecologia. “Ja no era el nom d’una nova ciència, d’un moviment progressista o amb tocs antisistema”, sinó que es presenta com una “forma de pensar i viure que posa en dubte que el planeta resisteixi al nostre ritme de vida”, ha dit.

Justícia distributiva

En la seva intervenció, l’arquebisbe de Tarragona ha emfatitzat que en l’actual context de pandèmia no es pot parlar de “justícia distributiva com una necessitat”, en abstracte. Planellas ha fet una crida a inserir la distribució dels béns “en un context social global que ha entrat en fase de canvi”. En els darrers anys, ha destacat, “la justícia distributiva queda cada cop més oculta davant d’una economia que mira cap a la producció de riquesa i tem el concepte d’ecologia i tots els seus derivats”.

Planellas s’ha adreçat directament als representants del teixit econòmic comarcal, a qui ha interpel·lat amb les paraules del papa Francesc: “No podem deixar que els poders macroeconòmics continuïn justificant un sistema mundial en què prevalgui l'especulació i la recerca de rendes altes i ignorin els efectes que sobre la dignitat humana i el medi ambient té el sistema”. “Cada persona d'aquest món ha de sentir que ens necessitem i que no ens salvarem sols”, hi ha afegit.

Nous indicadors econòmics

Seguint el pensament del papa Francesc a Laudato Si’, Planellas ha afirmat que “el creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat”, i ha convidat a “pensar definitivament en una societat nova” sostenible i que tingui cura del planeta.

L’arquebisbe ha proposta substituir el Producte Interior Brut (PIB) com a únic indicador econòmic per d’altres que mesurin el benestar de les persones i el respecte pel medi ambient. Planellas ha acabat fent una crida a la ciutadania a “consumir més localment” per transformar l’economia i fer-la sostenible.

Podeu llegir la conferència sencera en aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.