Pasar al contenido principal
Fotografia: L'arquebisbe Planellas en la solemnitat de Sant Fructuós | MCS Arquebisbat de Tarragona.

(CR) “Molts ja el sabíem l’Evangeli, però el reteníem com una filosofia, no com una comunió amb algú”, escriu l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, en la segona carta que publica des que han començat les mesures de confinament per contenir el coronavirus. En el text insisteix en la necessitat de pregària intensa en l’actual context de crisi sanitària i recomana recuperar uns versos de l’escriptor català Josep Carner per acceptar la vida “com a do de Déu”.

“Aquests dies ens sentim tots contrariats, angoixats i despullats de les nostres preteses i dels nostres projectes merament humans”, reconeix Planellas. Alerta així del perill de prescindir de Déu: “L’home s’emmiralla en ell mateix i acaba en un narcisisme que li fa perdre el cap”. I demana anar al poemari de Carner. “Ens pot fer bé de meditar-los durant aquest final de Quaresma i davant l’emergència sanitària que estem vivint”, defensa.

El text, signat amb motiu de la festa de l’Anunciació, recorda el “sí” de Maria i assenyala Crist com “la nostra única esperança”. En aquesta mateixa línia l’arquebisbe de Tarragona reconeix que aquests dies té “sentiments contrastats”. I diu: “Quina paradoxa poder veure i escoltar com un mal provoca tant de bé!” Descriu amb comprensió i empatia el sentiment compartit d’impotència i també el crit enrabiat de qui demana a Déu “per què”. I aquí situa “la pietat nova del Senyor” que assimila al lliurament i la solidaritat de tantes persones que aquests dies s’exposen per combatre l’epidèmia.

Després de més d’una setmana de confinament, es torna a adreçar als preveres, diaques, consagrats i consagrades i als laics i laiques amb missió pastoral: “Convé pregar intensament”, els demana. En concret, orienta cap a una pregària “pel nostre món i per totes les seves angoixes i sofriments, ens cal pregar pels malalts i contagiats pel virus, pels seus familiars, pels qui es troben en quarantena”.

El text inclou una reflexió pastoral, orientacions per a les celebracions eucarístiques d’aquests propers dies, pel Tridu Pasqual, i també pautes doctrinals sobre el sagrament de la reconciliació i la concessió d’“especials indulgències als fidels davant la situació actual de pandèmia”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.