(IQS -CR) IQS s'ha adherit al Manifest per la Biotecnologia i les Ciències de la Vida, elaborat per l'Asociación Española de Bioempresas (ASEBIO). El text, signat per més de 220 persones provinent d'institucions públiques i privades, presenta dades sobre el retrocés a Espanya en termes d'inversió en R+D+I, i demana polítiques que donin suport econòmic i institucional a un sector productiu punter. En la comparativa europea, l'Estat espanyol va invertir l’1,2% del PIB del 2017, davant el 2,19% en el cas de França o del 3,02% en el cas d'Alemanya. Per Núria Vallmitjana, Directora d'IQS Tech Transfer, l'infrafinançament "és un dels grans problemes que s'han de superar".
Vallmitjana afirma que "no es tracta de desafiaments del futur, es tracta de reptes actuals per generar creixement econòmic sostenible i ocupació de qualitat. Es tracta de com millorar la vida de les persones i del planeta a través de la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació industrial basats en la biotecnologia i àmbits afins".
Per als signants del manifest, "existeix una necessitat de lideratge polític per abordar de manera integral aquest desafiament, dotant el país d'un sistema de R+D+I d'acord al seu potencial econòmic". Per IQS "cal avançar més i de forma més ràpida".
Cinc propostes
Davant aquest ànalisi el manifest proposa cinc claus de futur per impulsar la biotecnologia, que passen augmentar la confiança política i social en la recerca, les inversions, la planificació estatal en biotecnologia o la transferència social del coneixement.
Es tracta d'una indústria amb beneficis socials, per Vallmitjana, las biotecnologia "presenta un gran potencial per a la millora dels cultius agroalimentaris, la producció d'aliments, la nutrició humana i animal. També per al medi ambient, la contaminació, l'economia circular, l'optimització de recursos energètics i de matèries primeres. En l'àmbit de la salut, també es plantegen reptes cap a nous tractaments de malalties o per a la seva prevenció, així com noves formes de produir medicaments".