Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Els laterals de la portalada de la parròquia de Sant Martí de Provençals de Barcelona ja compten amb dues noves escultures. Es tracta d’un sant Pau i de sant Pere en pedra, obra de l’artista Lau Feliu Maspons. Les dues figures s’integren en un espai on antigament hi havia hagut dues escultures dels mateixos sants. Dilluns 11 de novembre, amb motiu de la festa de Sant Martí, patró de l’església, el bisbe auxiliar de Barcelona Toni Vadell, presidirà la presentació de les noves escultures.

Lau Feliu (Barcelona, 1957) ha creat i modelat aquestes imatges en pedra sorrenca, un material molt semblant a la pedra Montjuïc d’aquest temple. La part més antiga de l’església parroquial de Sant Martí data del segle XV i es correspon al gòtic tardà. La idea del rector, Miquel Álvarez, era arribar a omplir les sis mènsules. Ara per ara han recuperat les figures de sant Pere i sant Pau al mateix lloc on van desparèixer durant la guerra civil. L’encàrrec es va fer el 2018 i s’han finançat de forma autònoma per la mateixa parròquia.

Aquest dimecres els tècnics van instal·lar les dues noves figures. Se sostenen amb resina sobre una planxa d’acer inoxidable. Com que la mènsula està deteriorada, el pes de l’anclatge es reparteix amb uns espàrrecs que connecten el cos de l’escultura, que fa un metre i mig, amb la paret i amb aquest esglaó volat.

El gall de sant Pere i un sant Pau que deixa el poder

Sant Pere, situat a la dreta de la porta, porta les claus del cel en una mà i als peus hi té un gall: “És el gall que en el fons tots duem, no un gall acusador sinó que fa un toc d’alerta de les teves errades”, explica Lau Feliu. La iconografia, en el cas de sant Pau, és més clàssica: “Du l’espasa del martiri en un a mà i a l’altra, el llibre que representa les cartes”, explica l’artista.

La porta d’entrada de l’església de Sant Martí de Provençals està encapçalada per un timpà de ceràmica, obra del mateix autor. La proposta artística formava part del projecte global de restauració i rehabilitació del temple. Aquell relleu, inaugurat per Nadal del 2015, mostra un sant Martí descavalcat. El personatge baixa del cavall per abrigar el pobre i protegir-lo amb la capa.

Una idea que Lau Feliu també llegeix en sant Pau, situat a l’esquerra de la porta. El militar romà es va convertir al cristianisme i va abandonar el poder de la força per dedicar-se a difondre l’aliment espiritual. “En aquest cas, sant Pau ha de caure del cavall per iniciar el camí de Crist”, explica l’artista.

Partidari d’un art compromès i expressiu, Lau Feliu defensa que les creacions no han d’anar acompanyades d’un llibre d’instruccions. Però tampoc no defuig les explicacions catequètiques i de sant Pau subratlla aquesta idea: “Hem de deixar els nostres llocs de poder per seguir Crist”.

L’obra religiosa de Lau Feliu

Totes dues escultures tenen una línia austera i senzilla, sense ornamentació, a l’estil de les obres d’aquest autor. Se sumen a la col·lecció d’art religiós d’aquest artista contemporani, que l’agost del 2016 va inaugurar un sant Ignasi de Loiola en bronze a Santa Maria del Mar.

En el cas del sant Pere i el sant Pau de Sant Martí de Provençals, el desbastat –el buidat del bloc de pedra original– s’ha mecanitzat a Granits Barbany, a Llinars del Vallès, i Feliu va fer-ne l’acabat. És el mateix picapedrer on Feliu va treballar també les estàtues en granit del lleó de Judà i l'anyell d'Abraham, que es van instal·lar al frontó de la façana de la passió de la Sagrada Família el desembre de 2017. En el projecte de Gaudí hi va participar també amb la realització dels tres àngels al peu de la creu, col·locats el juliol de 2018.

“Només aquest 2019 hE esculpit sis sants diferents”. A banda dels dos que presentaran dilluns a Sant Martí de Provençals, li han encarregat un sant Antoni Abat i un sant Joan Baptista en bronze per una ermita particular. Amb uns paràmetres similars, també ha fet un sant Antoni de Pàdua. I aquests dies ha treballat també a la foneria per enllestir un sant Sebastià destinat a la parròquia de Sant Sebastià del barri del Verdum de Barcelona, que serà instal·lat aquest mateix mes de novembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.