Pasar al contenido principal

(Claretians) Aquest dimarts la Universitat de Barcelona va retre homenatge al pedagog Xavier Melgarejo. Destacat especialista en el model educatiu finlandès, va ser membre de la comissió tècnica del Programa de millora i innovació en la formació inicial de mestres (MIF), impulsat per la Generalitat de Catalunya i les universitats catalanes que tenen ensenyaments en aquest àmbit.

L’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona va acollir dimarts l’acte de presentació de les conclusions dels cinc anys d’accions vinculades al MIF. I en aquest marc es va homenatjar la figura de Melgarejo, traspassat a principis del 2017, i que va exercir la docència i l’orientació psicopedagògica al Col·legi Claret de Barcelona, a més de ser-ne director de 2003 a 2013.

Pekka Tukonen, professor i director de l’escola Saunakallio de Finlàndia i amic personal de Xavier Melgarejo, i Miquel Martínez, en representació del conjunt d’universitats i del Programa MIF, van intervenir en l’acte de reconeixement al professor mort l’any passat. En acabar les intervencions, es va lliurar a la família una escultura de bronze de l’escultor Ángel Camino com a mostra de sentiment, record i agraïment a la tasca de Melgarejo. Van acompanyar la família Irene Rigau i Meritxell Ruiz, que van ser conselleres d’Ensenyament i que van treballar amb Xavier Melgarejo en les accions del MIF.

El psicòleg i pedagog Xavier Melgarejo ha estat reconegut com el màxim expert al país en el sistema educatiu finlandès. Per Melgarejo la clau de l’èxit del sistema finlandès se situa en tres factors: el valor de la lectura, l’estima als infants i la preparació del professorat, així com la responsabilitat de l’educació en tres engranatges: família, escola i societat.

Professor i orientador psicopedagògic i director d’escola, va ser pioner en metodologies per prevenir el consum de drogues a l’ESO. Preocupat per contribuir a millorar l’educació, durant els anys en què va ser el director del Col·legi Claret de Barcelona va aconseguir reduir el fracàs escolar del centre del 20 a l’1 %.

Va ser president de la Comissió d’Ordenació del Sistema Educatiu del Consell Escolar de Catalunya i va formar part Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya com a professional expert, càrrecs que el van portar a impartir conferències en congressos, seminaris i universitats, i a comparèixer al Congrés dels Diputats i al Senat per parlar d’educació.

Per la seva trajectòria professional va ser condecorat cavaller de la Rosa Blanca de Finlàndia i va rebre el Premi Blanquerna Educació i, a títol pòstum, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. És autor de Gracias, Finlandia; Davant l’adversitat, amor i llibertat, i Transformar la adversidad.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.