Pasar al contenido principal

(Vatican News) El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, assenyala tres punts sobre els treballs que s'estan duent a terme a les reunions del Sínode de Bisbes sobre els joves. Entre ells, va destacar la presència i la proximitat del Papa Francesc. També va parlar de la importància de la coherència i de com Jesús, sempre "convocava i convidava", però deixava triar amb llibertat.

“No hem arribat a la conclusions, és aviat, però alguns puntets voldria assenyalar, molt senzills": així respon cardenal Joan Josep Omella, en ser interpel·lat sobre el desenvolupament dels treballs en el Sínode dels bisbes d'aquest 2018.

“Un, m'impressiona la presència, ‘l’acompanyant’ que és el Papa, que està en totes les assemblees generals i ho escolta tot pacientment: la seva presència és encoratjadora. Segon, el veure la multiplicitat de 'colors' que té la nostra Assemblea, perquè ve gent d'Oceania, d'Àsia, d'Àfrica, d'Europa i Amèrica Llatina, dels Estats Units, i cada un ve des de la seva cultura. La manera com interpreten i viuen l'Evangeli ens fa d'alguna manera 'relativitzar' les nostres coses i ampliar l'horitzó: no és el mateix la vida cristiana d'un jove a l'Àfrica, que la vida cristiana d'un jove a Europa. Això ens fa dir: 'escolta, eixampla el cor i escolta, atén i comprèn també als altres'. I després, l'ambient tan sa de comunió i fraternitat que hi ha, malgrat les diferents llengües i les diferents procedències: la simpatia, com s'escolten uns i altres, i les ganes que tenim d'aportar el millor per a l'evangelització avui al món”.

Per emprendre una nova evangelització es necessita conversió

La intervenció del cardenal Omella a la 9a Congregació general, en línia en part amb la Evangelii Nuntiadi, en part amb la Gaudium et Spes, ha posat èmfasi en la necessitat de la conversió per emprendre una nova evangelització.

La Evangelii Nuntiandi, diu, que “és molt necessari en els moments actuals, per emprendre una nova evangelització, una Església 'en sortida', una Església més compromesa amb la societat d'avui. Segons la Gaudium et Spes del Concili Vaticà II, necessita sobretot conversió: hem de convertir-nos, canviar els nostres criteris”.

La conversió, assenyala l'arquebisbe de Barcelona, ​​ha d'estar en la línia d'una coherència més gran, "perquè els joves ens demanen sobretot als adults, als cristians, coherència. Moltes vegades parlem de la Paraula de Déu, prediquem el que hem de fer, diem el que han de fer, fem catequesi, però les nostres vides no corresponen del tot al que nosaltres prediquem, al que ens diu l'Evangeli. Aquesta és una primera crida la conversió: viure el que nosaltres proclamem i diem”.

Els joves ens demanen coherència

El cardenal va continuar narrant en la seva intervenció que “quan ens ordenen bisbes, el bisbe principal ens fa una pregunta, entre d'altres: ‘Vols ser pare dels pobres?’ I responem sempre ‘sí’. Però després resulta que quan em trobo jo un pobre pel carrer, o en les meves trobades a les parròquies, doncs, li dic que tinc pressa perquè resulta que estic fent una altra cosa, o que fan pudor i llavors tractes de passar de llarg. I no obstant això, fàcilment escric una carta pastoral dient ‘que importants són els pobres en la vida d'un cristià i com seguint l'Evangeli i els consells de Jesús, hem de servir-los’. Coherència: fàcil escriure, més difícil viure.

Donar llibertat als joves

El cardenal arquebisbe de Barcelona també va parlar del tema de la necessitat de ser "més coherents", pel que fa a la llibertat dels joves perquè "vam parlar molt de la llibertat i no obstant això, tenim joves que a les nostres catequesis, en les nostres esglésies, que exerceixen la seva llibertat dient 'no vull seguir els seus consells, me’n vull anar’. Llavors ens entristim i diem 'hem fracassat, ja no emprenc nous camins'. No senyor! Nosaltres hem de deixar la llibertat: que puguin seguir o no seguir; com feia Jesús: no tots el seguien i Ell deixava els lliures, però sempre convocava i convidava a tots”.

Com Abraham, emprendre nous camins

Pensant en la imatge d'Abraham que va deixar la seva terra, la seva família, la seva gent per anar a la terra promesa, "sent ja molt gran", el cardenal Omella va expressar sentir-se interpel·lat per ella. “Crec que és una crida també d’aquest sínode a nosaltres, que som ja grans, a que diguem: ‘Vinga! Anem endavant, emprenguem un camí de trobada amb la joventut i busquem camins nous per evangelitzar avui’. Tot és possible, la conversió és possible, i tot i l'edat, si ens fiem de Jesucrist i estem en comunió, podrem emprendre nous camins d'esperança per al món”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.