Pasar al contenido principal

(Jesuïtes) Des de Sudan del Sud ens arriben notícies de la marxa dels projectes i activitats del Servei Jesuïta als Refugiats (JRS), en els que treballa el jesuïta català Pau Vidal com a director nacional del JRS en aquest país.

Durant la primera meitat d'aquest any, els projectes de l'entitat han crescut considerablement, tot i que lamentablement la inseguretat segueix sent molt present. "Continua sent una trista realitat de part del nostre context, tant del JRS com de la resta d'organitzacions. A Yambio, al Juny uns quaranta menors van ser raptats de nit per un grup rebel local i encara estan en mans d’aquest grup armat. El 23 de Juliol, a Maban membres de la comunitat local varen atacar coordinadament totes les seus de les ONGs, forçant l’evacuació de la majoria de treballadors humanitaris. Estem agraïts que no hem de lamentar cap mort, només alguns ferits lleus durant l’atac. Ara bé, el nivell de destrucció és molt gran i la majoria d’activitats estan aturades esperant la investigació del govern del Sudan del Sud", ens relata Pau Vidal. "Malgrat tot, creiem que val la pena seguir invertint en el futur de les persones afectades pel conflicte", assegura.

L'educació, prioritat per al JRS

I és que el JRS va fent importants contribucions per al desenvolupament de les persones i les comunitats. Una d'elles, el programa de formació de professors. El passat mes d'abril es va celebrar la primera graduació d'aquest programa, ben important per millorar el sistema d'educació primària i que han completat 26 alumnes, entre ells dues dones.

També es van graduar els alumnes del cursos sobre habilitats bàsiques d'assessorament psicològic, que els permetrà poder ajudar els seus veïns i comunitats a gestionar millor l'adversitat.

Una de les prioritats del JRS és el suport a les noies perquè puguin anar a l'escola. Sovint es troben amb obstacles culturals i pràctics que els impedeixen seguir amb la seva escolarització i moltes no poden acabar ni la primària. Beques que ajuden a cobrir el cost de l'escolarització, programes d'assessorament o la distribució de productes d'higiene com sabó o compreses són algunes iniciatives que faciliten que les noies puguin seguir anant a l'escola.

Suport a les víctimes de violència sexual i de gènere

Les noies i les dones són també víctimes de violència sexual i domèstica. Matrimonis infantils, violència domèstica i violacions són per desgràcia massa comuns. La protecció de les víctimes és feble i els mecanismes perquè els agressors siguin portats als tribunals són encara molt inadequats. Durant aquest 2018 el JRS segueix treballant amb altres organitzacions a Maban (Save the Children, DRC i l’ACNUR) per oferir serveis i acompanyament a les víctimes. Aquest any el JRS ja ha rebut centenars de peticions per formar part dels grups de suport per a víctimes de la violència sexual i de gènere. Aquests grups es reuneixen durant 8 setmanes per compartir les seves experiències, parlar sobre relacions saludables i recolzar-se mútuament. Són també un espai d’ajuda a gestionar les emocions, l’estrès i l’ansietat.

Totes aquestes activitats són possibles gràcies a la contribució d'ACNUR, PRM i Misean Cara, així com les contribucions ben generoses de diversos membres de la Xarxa Jesuïta Xavier (Irlanda, Alemanya i Entrecultures al capdavant) i una gran quantitat de col·laboradors i benefactors d’arreu del món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.