Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Sant Joan de Déu) L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu sempre ha treballat amb persones vulnerables i ha anat més enllà amb la patologia mental fomentant la prevenció, continuïtat assistencial, l'assistència ambulatòria, l'autonomia personal, la investigació i la lluita contra l'estigma. Per això, publica a la seva pàgina web un monogràfic sobre salut mental i edita un vídeo per fomentar la sensibilització.

Els pacients amb patologia mental han estat sempre un col·lectiu prioritari d'atenció en els centres de Sant Joan de Déu i més tenint en compte l'experiència biogràfica del fundador de l'orde. Sobre ells han adquirit un bagatge d'experiències i competències que, sovint, ha estat precursor d'idees i solucions que s'apliquen avui dia en l'atenció d'aquesta patologia. Per aquest motiu, han publicat un monogràfic a la seva web que reflecteix diverses línies de treball:

- Sant Joan de Déu aposta per la continuïtat assistencial, atenció al llarg de tota la vida, des de la infància a l'edat adulta.

- Cal identificar i analitzar els factors de risc i tenir una visió integral de la malaltia mental i un model d'atenció centrat en el pacient i la seva inserció social.

- Oferir programes d'estimulació per treballar capacitats socials i laborals que reverteixen en millores a nivell assistencial.

- Aportar la patologia mental cap a l'àmbit comunitari/ambulatori. Abans era un enfocament més d'internament, ara és d'assistència comunitària.

- Incorporar la seva participació en la presa de decisions que afecten la seva vida, en la mesura que les seves condicions ho permetin. O bé s'implica a familiars, tutors o comitès d'ètica que, per les seves relacions o rols, se suposa que vetllen pel bé de les persones amb patologia mental per aconseguir la màxima autonomia personal. - Programes assistencials enfocats a les noves necessitats que van sorgint en relació a la salut mental.

- La importància de la prevenció i la investigació.

- La lluita contra l'estigma amb el teixit associatiu i incidir en la sensibilització.

Una de cada quatre persones patirà una malaltia mental al llarg de la seva vida. Així i tot, pesa una gran estigmatització social sobre la malaltia mental. Aquesta forma de veure la malaltia dificulta el diagnòstic precoç, l'accés a un tractament adequat i el gaudi de polítiques sanitàries i socials en igual condicions que la resta de ciutadans. Per això, l'orde ha editat un vídeo de sensibilització sota el títol 'Jo sóc un d'ells':

Yo soy uno de ellos from ohsjd Provincia Aragón on Vimeo.

L'Orde Hospitalari posa al servei de la patologia mental serveis assistencials, docents i investigadors, sense oblidar la lluita contra l'estigma i la sensibilització. Aquesta estructura permet proporcionar una atenció integral de qualitat tant a nivell sanitari com social.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.