Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “He lliurat un bon combat, he acabat la cursa i he conservat la fe”. L'estudiós Sebastià Janeras ha recordat la sentència de sant Pau aquest dimecres per explicar que s’ha completat ja la col·lecció ‘Clàssics cristians del segle XX’, iniciada el 2008. Diversos especialistes de la Facultat de Teologia de Catalunya han assessorat la tria, i amb l’Editorial Pòrtic, han coeditat en català 20 volums dels autors i les obres més significatives del pensament cristià del segle passat.

“Els qui han dut a terme aquesta tasca estem convençuts d'haver fet un servei a l'Església catalana i a la cultura del nostre país”, ha valorat Janeras, que ha dirigit la col·lecció, durant l'acte celebrat a l’Aula Magna de l'Ateneu Universitari Sant Pacià. Cada volum inclou una introducció, amb la biografia de l’autor, on es presenta el seu pensament en general i s’examina el contingut de l’obra traduïda, així com també una bibliografia essencial.

‘Clàssics cristians del segle XX’ és una col·lecció patrocinada per la Conferència Episcopal Tarraconense i es tracta de la continuació de l’anterior ‘Clàssics del Cristianisme’, de 100 volums, que la Facultat de Teologia de Catalunya va publicar conjuntament amb la Fundació Enciclopèdia Catalana entre els anys 1988 i 2005. “Llavors vam tancar al segle XIX, perquè hi havia autors importants, clàssics, que encara vivien”.

Una col·lecció ecumènica

Amb el tombant de segle, “la Facultat de Teologia va pensar a publicar, en una col·lecció més reduïda, autors molt significats de la tradició cristiana, tant catòlica (majoritària), com ortodoxa, com protestant”, recorda Janeras. Amb aquest caràcter ecumènic, la col·lecció recull el que considera “patrimoni comú del pensament cristià”.

“Novament és una col·lecció ecumènica, pels autors publicats i pels col·laboradors”, explica Janeras. Entre els autors, hi trobem el teòleg luterà alemany Rudolf Bultmann, el teòleg ortodox rus Serguei Bulgàkov, el filòsof francès Emmanuel Mounier, el teòleg luterà suís Karl Barth, el filòsof i teòleg luterà alemany Paul Tillich, el jesuïta francès Henri de Lubac, el filòsof catòlic francès Maurice Blondel, l’escriptor i filòsof Miguel De Unamuno, la filòsofa alemanya d’origen jueu i carmelita Edith Stein, el sacerdot i pensador italioalemany Romano Guardini, el teòleg luterà alemany Adolf Von Harnack, el teòleg i dominic francès Marie-Dominique Chenu, el jesuïta i teòleg alemany Karl Rahner, el teòleg anglicà anglès Arthur Michael Ramsey, el teòleg rus ortodox Vladimir Lossky, el sacerdot i teòleg suís Hans Urs Von Balthasar, el poeta Joan Maragall, el canonge i poeta Carles Cardó, el prevere Joan B. Manyà, el carmelita Bartomeu M. Xiberta, el dominic i teòleg francès Yves Congar i el pastor luterà alemany Dietrich Bonhoeffer.

En l'acte celebrat amb motiu de l'accabament de la col·lecció, hi han intervingut el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés; el rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Armand Puig; l’escriptor Carles Duarte; i el director de la col·lecció, Sebastià Janeras. Per motius laborals, el director de l’Editorial Pòrtic, Josep Lluch, no hi ha pogut assistir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.