Pasar al contenido principal

(Jordi Llisterri-CR) "El primer personatge de la pastoral és la realitat amb la que ens trobem", una constatació tan òbvia com sovint poc assumida. Aquest és un dels eixos del llibre Re-crear camins d'experiència cristiana, fruït del treball del Seminari de Teologia Pastoral de la Facultat de Teologia de Catalunya. L'editor d'aquest treball publicat pel CPL ha estat el teòleg Daniel Palau, director de la nova Càtedra Pont i Gol de la que ara forma part aquest Seminari.

Des d'aquesta mirada a la realitat, en el llibre es plantegen diferents propostes que facin més viable l'acollida del missatge cristià en la societat catalana actual. I, com que han de respondre a situacions concretes, les propostes no són les mateixes per a tothom.

La llibreria Claret va acollir aquest dijous la presentació del llibre amb Xavier Morlans, Mercè Solé, Josep Maria Domingo i el president del CPL, Jaume Fontbona.

En la presentació va quedar clar que no és un llibre de receptes. És una refl­exió antropològica, teològica i social sobre les condicions d’acollida del missatge cristià de cara l’evangelització. Però el treball aterra a la realitat concreta i distingeix el que es pot plantejar entre cinc perfils pastorals diferents. Els més allunyats, els indiferents, els qui cerquen, els ocasionals i els compromesos. Unes propostes que Palau va situar en continuïtat amb el Vaticà II i l'Evangelii Gaudium, que és "una relectura pastoral, missionera i evangelitzadora del Concili". I amb el referent del Concili Provincial Tarraconense, "indispensable per a la reflexió local i encarnada en el territori".

Una proposta diferent per cadascú

El teòleg Xavier Morlans va destacar que es faci "una proposta diferent en funció de la situació de cadascú". Respon a la urgència de "propiciar el camí de retorn o de conversió si volem que el 2050 hi hagi cristians a Catalunya".

També va remarcar la capacitat integradora de la publicació "agafant el bo i millor de cada família". Dels que posen més l'accent en el diàleg i dels que el posen en l'anunci explícit. O dels que remarquen els processos i els que remarquen els esdeveniments concrets. "Necessitem que els processos suscitin esdeveniments", va sintetizar.

Mercè Solé, membre de l'ACO, va argumentar que el context actual pot afavorir la renovació pastoral inajornable. Ara, "tenim una Església pobra com volíem, pobre de poder, de prestigi, de mitjans i envellida: aquesta pot ser l'ocasió per renovar-se".

En la presentació, Josep Maria Domingo, director del Seminari de Teologia Pastoral, va explicar el recorregut que es va iniciar el 2008 des del Centre d'Estudis Pastoral i que ara s'ha concretat en aquest treball que assumeix la Càtedra Pont i Gol. Una reflexió que té com a referència l'opció preferencial per als pobres, la reforma de l'Església, un llenguatge entenedor per a la gent d'avui, la credibilitat del testimoni i la coherència... En definitiva, l'agenda del papa Francesc avant la lettre. Una tradició molt pròpia de la pastoral a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.