Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "Per justificar el meu compromís polític és imprescindible vincular-ho al meu pas per La Salle". Ho confessava aquest cap de setmana en el conseller Santi Vila en l'Àgora 2016, la trobada anual d'associats i de germans lasal·lians de Catalunya que es va fer l'institut de La Salle Congrés. El conseller de Cultura es va retrobar amb antics professors i germans que va conèixer durant els 11 anys que va estudiar a La Salle Figueres. El germans el recorden com un dels estudiants més actius i implicats de l'escola, el teatre o l'esplai.

Vila va assistir a la trobada com a convidat per participar en un dels speak corners, l'activitat central de la trobada. Un sobre estrangeria i refugiats, un sobre explotació d'esser humans i, en cas de Vila, per parlar del compromís polític. Allà va explicar tres coses que va aprendre a La Salle i que van esdevenir el motor de la seva vida i de la implicació política: curiositat infinita, inconformisme, i transcendència.

Amb un dibuix a la pissarra, com el que els feia a classe un germà La Salle, va recordar el primer motor: Sapere aude, l'atreveix-te a saber o alimentar la teva curiositat. "Un dibuix que m'ha acompanyat per sempre més", va assegurar. El segon motor és el saber que el futur no està escrit i que depèn de nosaltres, "que el progrés existeix però ens l'hem de guanyar". I d'això se'n desprèn una "responsabilitat moral que cada dia hem de renovar".

I el tercer motor, que relliga els dos anteriors, la transcendència: "el perquè els humans ens comportem amb aquesta responsabilitat moral". Per Vila, que no ha amagat mai les seves conviccions cristianes, "és el sentit de transcendència el que et fa comprometre".

Necessitem persones transformadores

Els tres speak corners van marcar el to de l'Agora d'aquest any. La trobada aplega germans de La Salle i laics que tenen un compromís més intens en la missió i espiritualitat lasal·liana. Són més de seixanta laics associats de La Salle. Fa més de quinze anys s'integren en una dinàmica de missió compartida per tirar endavant les iniciatives escolars i socials que tenen a Catalunya.

Aquesta missió compartida entre religiosos i laics ara ja forma part de la manera de treballar de La Salle a nivell mundial i és "un element essencial de la vida dels germans de La Salle". Així ho va remarcar en la presentació de la trobada el provincial de Catalunya, el germà Josep Guiteras. És una aposta de futur que "ja no admet cap pas enrere".

Guiteras també va explicar que el contingut de l'Àgora d'aquest any posava l'accent en el perquè "la nostra societat necessita persones transformadores". Una proposta que enllaça amb el lema de La Salle d'aquest curs: "Mira + enllà". Així, en l'Àgora 2016 es va optar per treballar sobre el compromís polític i sobre dos grans problemes socials com l'explotació sexual o els refugiats.

365 morts a la Plaça Catalunya

Els altres dos taller van tenir una clara dimensió social. El speak corner sobre estrangeria i refugiats va posar l'accent en les contradiccions de la llei d'estrangeria. Un advocat de Fundació Comtal de la La Salle va explicar la confusió entre els termes irregular i il·legal i va il·lustrar el drama dels refugiats en xifres.

Avui hi ha més de 60 milions de refugiats al món, que en teoria tenen reconegut el dret d'asil. Però "mentre aquest cap de setmana van morir 365 persones intentant creuar el Mediterrani, la nostra resposta és posar tanques". La pregunta més provocativa del taller va ser "què passaria si morissin 365 persones a la Plaça Catalunya?".

El tercer taller es va presentar el projecte SICAR, promogut per les germanes Adoratrius per atendre a dones víctimes del tràfic d’éssers humans.

Dues col·laboradores van relatar com costa d'entendre el que hi ha darrera d'una situació d'explotació sexual, "històries de vida que semblen el guió d'una pel·lícula de mal gust". Com exemple van portar una bossa de plàstic amb les poques pertinences que acostumen a portar les dones que atenen per primera vegada. I van destacar la dificultat per detectar aquest casos, sobretot d'estrangeres que arriben al nostre país amb falses promeses.

Problemes que també demanen una curiositat infinita per conèixer-los a fons, i inconformisme i sentit de transcendència per donar-los una resposta.

A més dels tallers i de la treball en grups, l'Àgora d'aquest dissabte a Barcelona va acabar amb una eucaristia a la parròquia de Sant Pius X i un dinar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.