Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete —CR) “Assistir a aquesta Mostra de Cinema a Catalunya és tota una sorpresa per a mi”. Amb aquesta sinceritat el director de cinema Krzystof Zanussi començava aquest dimarts al matí el seu discurs, dins la presentació als mitjans de la XIII edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. “Som una minoria dins el món de l’espectacle”, ha recordat el polonès. “Per a mi és una sorpresa que al meu país hi hagi un festival idèntic a aquest des de fa dinou anys i no es coneguin”.

Krzystof Zanussi és el convidat estel·lar d’enguany a la Mostra. L’any passat van convidar el cineasta italià Giani Amelio. “Es procura que algunes pel·lícules de la Mostra comptin amb una cara visible, un cineasta il·lustre”, ha afirmat el director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, Octavi Martí.

Una carrera centrada en el debat entre la racionalitat i l'inefable

Zanussi és un director de prestigi internacional, “que ha guanyat premis a tots els festivals possibles” i, a més, és un cineasta amb pel·lícules estrenades a Espanya, “pel públic cinèfil és un referent”.

El polonès ha dedicat tota la seva carrera al debat entre la racionalitat i l’inefable, allò que no es pot explicar, i això correspon també a la seva formació. Científic amb estudis de filosofia, en les pel·lícules de Zanussi sovint es troben metges, o científics de diferents especialitats, que gairebé sempre topen amb que hi ha alguna cosa que la racionalitat no pot explicar.

Fugint del cinema estrictament religiós

I és en aquesta clau de mostrar la transcendència de les tradicions religioses que la Mostra de Cinema té sentit. “Busquem pel·lícules no estrictament religioses, no presentem històries de papes, ni de sants”, ha remarcat el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, sinó que es presenten històries que poden tractar aquelles qüestions que la humanitat s’ha fet sempre, “el sentit de la vida, la malaltia, la solidaritat, la justícia, des d’un punt de transcendència”.

I amb voluntat d’arribar a la majoria de ciutadans possibles, la Mostra de Cinema d’enguany amplia indrets de projecció. Si l’any passat la Mostra va arribar gràcies a l’Obra Social La Caixa a Tarragona, Girona i Lleida, a més de a la Filmoteca de Catalunya, aquesta edició compta alhora amb projeccions a Terrassa, a sis presons catalanes, i al cinema Verdi de Barcelona, una sala comercial.

L'any passat les dades d'assistència van vorejar els 3000 espectadors. Aquest any mantenint les seus, i afegint les noves, l’organització preveu un increment, arribant els 5000 espectadors.

Els cristians, implicats en la cultura

“El cinema confessional per a creients com les pel·lícules de sants, o de papes és un cine marginal, per públic especialitzat”, ha expressat Zanussi. Pot ser una excepció Mel Gibson, amb la Passió, que va tenir èxit comercial, “però sense suport de l'Església”.

Zanussi ha remarcat la implicació necessària dels cristians en la cultura, “una tradició de fa 2000 anys”. Zanussi és defensor d’aquesta cultura, “m’interessa un tipus de cultura en què la visió del món correspon a una inspiració transcendent que cal descobrir”.

Zanussi ha reconegut que en aquest moment es viu un canvi molt profund. En l’època del determinisme, tot allò que es considerava progressista ja no ho és. “Aquest nou món és un gran misteri”, ha explicat. “A Europa a tots els films que veig el món és víctima de les circumstàncies, no hi ha espai de llibertat. El món d'avui ho vol explicar tot i no admet que hi hagi espai pel Misteri”, ha reconegut.

Un nou portal web, 'Cinema i Religions'

I tot i que el món sembla no deixar espai pel Misteri, el cinema té exemples clars d’aquesta voluntat de transcendència. Des de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat, i sota la coordinació i treball del professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, s’ha creat un Fons Filmogràfic de les Religions, titulat “Cinema i Religions”. Un portal web que aplega una base de dades amb 2132 pel·lícules provinents de 62 països que representen alguna tradició religiosa.

“Existeixen bases de dades similars però es limiten sovint a pel·lícules comercials o només de Hollywood”. Aquesta nova web recull pel·lícules que representen alguna tradició religiosa.

Actualment hi apareixen 230 sobre el budisme, 392 sobre l'islam, 600 sobre el judaisme, 730 sobre el cristianisme, 140 sobre l'hinduisme, 21 sobre el sikhisme, 12 sobre el bahaisme, i 7 sobre el jainisme.

La Mostra, que es va iniciar aquest dimarts al vespre amb la projecció de la darrera pel·lícula del director polonès Krzystof Zanussi, s’allargarà fins el 30 de novembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.