Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Laica, dona i agnòstica respectuosa. Aquest és el perfil que ha escollit la direcció de les Obres Missionals Pontifícies a Espanya per demanar a la periodista Pilar Rahola el pregó de la Jornada del Domund. Serà a la Basílica de la Sagrada Família el dissabte 15 d'octubre en un acte que presentarà Josep Cuní i presidirà l'arquebisbe Joan Josep Omella.

El pregó obrirà oficialment la celebració de la Jornada Mundial de Missions, el Domund, que se celebra el quart diumenge d'octubre. Una jornada coneguda tradicionalment per les guardioles del Domund amb les quals els nens sortien al carrer i recollien diners per als missioners.

Les Obres Missionals Pontificies (OMP) fa 90 anys que organitzen aquesta jornada que se celebra a 130 països. Però la jornada s'ha modernitzat i ha posat l'èmfasi en difondre la tasca dels missioners. I la delegació espanyola d'aquesta institució mundial, que depèn directament del papa, ha decidit donar-hi aquest any un accent català.

A Tarragona han organitzat la setmana missionera del 3 al 12 d'octubre i el pregó es farà a Barcelona. Des de fa cinc anys, uns dies abans del Domund, es fa el pregó que aquest any protagonitzarà Pilar Rahola. Serà un acte senzill, amb la benvinguda del director de les OMP a Espanya, Anastasio Gil, i la intervenció de Josep Cuní per presentar la pregonera. L'arquebisbe Omella clourà l'acte a la Sagrada Família després d'una intervenció musical de l'orgue de la basílica i el Cor de Cambra Francesc Valls.

Anastasio Gil, capellà de Segovia, ha presentat els actes aquest dimarts a Tarragona. Gil ha explicat que va demanar-li a Rahola perquè havia quedat impactat per un dels seus articles arran de la mort de dos missioners de Sant Joan de Déu afectats per l'ebola l'estiu 2014. "Quan vaig trucar-li, li vaig dir que havia pensat en ella perquè em va impressionar la defensa de la virtut de la caritat d'aquell article i per altres articles que després he anat llegint a La Vanguardia".

Rahola definia els missioners com a "persones la fe de les quals porta llum a les tenebres, il·luminant les zones fosques del món, allà on hi habita l'oblit i la desesperació". Els darrers anys també ha estat molt contundent en la denúncia de la persecució dels cristians a l'Orient.

El pregó del Domund es va iniciar fa cinc anys. Els predecessors de Rahola han estat ben diferents: l'ambaixador davant la Santa Seu Francisco Vázquez, el locutor Javi Nieves, el financer Manuel Pizarro, i el periodista Ángel Exposito. Rahola i Cuní ja van intervenir el 2011 en la presentació d'una edició popular de la Bíblia al Palau de la Música.

"No intentar fer clients"

"No es tracta de sortir amb la guardiola, es tracta que es conegui el que fem". Així va explicar Anastasio Gil el sentit que donen actualment al Domund. També va insistir en el significat de les missions avui, que són sobretot "un servei als més pobres". Per això, la tasca del missioners té tres principis: "Primer, deixar-se tocar pels pobres"; "segon, no imposar res"; i "tercer, no intentar fer clients sinó pacientment mostrar la bellesa de l'Evangeli".

Això és el que porta a molts missioners a "defugir la presència en els mitjans de comunicació". Alhora, Gil es va mostrar satisfet de la imatge que transmeten els periodistes del missioners quan en parlen. Sobretot en casos com el recent assassinat a Haití de la catalana Isa Sola: "Ella és un exemple, però és més important ressenyar el treball ocult i silenciós de tants homes i dones a les missions". Tot i això, normalment no es dóna prou protagonisme a aquesta tasca i en canvi "quan esternuda un jugador de futbol li donen tota una pàgina". "Un fet molt important, sobretot si és del Barça", va afegir amb ironia.

Gil també va parlar de la importància d'adaptar-se al país on van els missioners, que també afecta als religiosos o sacerdots de diòcesis del sud amb més vocacions que venen a Europa: "A uns i altres els demanem una cosa fonamental, que estiguin almenys un any en silenci; malament si creus que tu portes la veritat". Des de les OMP també estan molt atents a la realitat de Xina, "un lleó adormit".

13.000 missioners

En la presentació de la Jornada del Domund es va donar algunes dades de la realitat missionera. Espanya té repartits pel món 13.000 missioners, 500 dels quals són catalans. Els missioners continuen sent principalment membres d'ordes religiosos, el 85%. De fet, la majoria són religioses, ja que més de la meitat dels missioners són dones. Els laics i laiques ja són gairebé el 7%.

Actualment al món hi ha més de 1.100 territoris que són considerats terra de missió, que representen el 38% de l'Església catòlica. Es considera terra de missió aquelles diòcesis o territoris que no poden subsistir per si mateixes. En aquests territoris la mitjana és d'un sacerdot per atendre 40.000 habitants. El conjunt de l'Església catòlica disposa de mitjana de més del doble de capellans per habitant en els territoris on té presència: un sacerdot per cada 17.000 habitants. En el cas de Catalunya, hi ha aproximadament un sacerdot per cada 4.500 habitants, proporcionalment gairebé deu vegades més capellans disponibles que en les terres de missió.

Gil va explicar que malgrat la crisi vocacional, d'Espanya continuen sortint cada any gairebé un centenar de nous missioners. Alhora, és el segon estat del món que més aporta en la col·lecta del Domund, més de 13 milions d'euros cada any.

Les OMP recapten cada any més de 100 milions d'euros a tot el món. La distribució d'aquests recursos la decideix la Santa Seu seguint les indicacions del papa i es destinen a projectes concrets. Això converteix les OMP en una dels grans xarxes solidàries d'abast mundial.

Setmana missionera

A més de pregó de Barcelona, durant deu dies l'arquebisbat de Tarragona acollirà la Setmana Missionera. Al centre cultural del Seminari s'instal·larà l'exposició "El Domund al descobert" i del 3 al 12 d'octubre es farà un acte cada dia. A més de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, hi participaran diversos bisbes catalans com Joan-Enric Vives, Josep Àngel Saiz, Francesc Pardo, Sebastià Taltavull, Enrique Benavent i l'abat de Poblet, Octavi Vilà.

En els actes comptaran amb el testimoni presencial de diversos missioners, especialment catalans. Entre ells vindrà el bisbe de Trujillo, Lluís Soler Fa, missioner de Sant Vicenç de Paül a Hondures nascut a Tarragona. Soler participarà en la trobada Catalunya Missionera que es farà el dilluns 10. A més de tots els bisbats catalans, la setmana també comptarà amb la participació d'entitats com la Fundació Escola Cristiana, la Càtedra d'Inclusió Social de la URV, l'Observatori Blanquerna del URL –amb el projecte Missioners.cat– i el CaixaFòrum de Tarragona. La inauguració del dia 3 comptarà amb la presència de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Anna González, delegada de Missions de l'arquebisbat de Tarragona, va explicar que aquests actes han de servir per "reforçar la dimensió evangelitzadora de tot cristià". Les OMP a Espanya van comptar durant els anys 70 amb un català al capdavant quan va ser-ne president el bisbe auxiliar de Barcelona Josep Capmany.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.