(Glòria Barrete –CR) És dimecres al matí i, com cada setmana des de fa dos anys, l'Àngel Pons agafa el cremallera de Montserrat fins a Monistrol, i d'allà un tren cap a Barcelona. S'encamina pels carrers del Raval amb l'objectiu d'arribar a Cintra, l'escola on dos matins per setmana l'esperen alguns alumnes de l'ESO per fer matemàtiques. L'Àngel és monjo de Montserrat i és el vincle directe entre el monestir benedictí i l'Associació Cintra, tot i que no és l'únic.
L'any 1996, enguany fa vint anys, tretze religiosos i religioses de deu congregacions i ordes que vivien o treballaven al barri del Raval van copsar una problemàtica: l'elevat absentisme escolar dels joves que cursaven la nova Educació Secundària Obligatòria. Nombrosos joves de dotze, tretze o catorze anys vagaven pels carrers del barri i es desenganxaven de la seva escola. Què es podia fer? Va néixer l'escola Cintra, sota l'empara legal de l'Associació Cintra. Vint anys més tard, de deu institucions religioses s'ha passat a trenta-quatre, quatre cursos d'ESO, quaranta-vuit alumnes, nombrosos professors i una dotzena de voluntaris.
"Cintra és una oportunitat educativa", explica Lourdes Minguella, cap d'estudis de l'escola. El nom de l'escola és ja tota una declaració d'intencions, i és segell educatiu d'una pedagogia basada en la centralitat de l'alumne, el respecte, l'estima i la confiança personal. Cintra és un terme emprat en arquitectura que fa referència a la bastida que es construeix al voltant d'un arc, per exemple, mentre la construcció agafa solidesa. "Nosaltres som aquesta armadura, i quan l'alumne assoleix el graduat escolar ja ens podem retirar".
L'escola, que compta amb un concert educatiu especial, basa la seva acció en una educació personalitzada, tutoritzada i amarada dels principis fundacionals: tornar a repescar aquells joves que s'havien desenganxat de l'educació. Una idea iniciada ara fa vint anys i materialitzada des dels seus inicis pel germà de La Salle, Joan Lluís Casanovas, alma mater de l'escola Cintra. L'Anna Mascaró recorda bé qui va ser fundador i director de l'escola fins el dia de la seva mort, el 2009, en un accident de muntanya. "Un home bo i creient que vivia Cintra des del marc de referència creient d'aquell qui creu en la dignitat de les persones i la seva reconstrucció personal".
Per celebrar els vint anys de Cintra, aquest dijous 9 de juny la parròquia del Carme del barri del Raval de Barcelona acollirà l'acte institucional de celebració, amb una actuació de l'Escolania de Montserrat.