Pasar al contenido principal

(Abadia de Montserrat) La Casa d’Espiritualitat del Miracle, al Solsonès, ofereix aquest cap de setmana i el del 6 al 8 de maig, dos tallers de temàtica diferent. El primer, Ramon Ribera-Mariné i Antoni Pou, monjos de Montserrat, dirigiran l’activitat 'Vorejant l’ànima humana... Bíblia i Psicologia II', que estarà dedicada a 'Els visionaris de l’Apocalipsi'. I al maig, el director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Albert Soler impartirà unes sessions sobre alguns elements del nou marc conceptual i simbòlic que desenvolupa Ramon Llull per mostrar la potència innovadora de les seves propostes: 'Ramon Llull, creativitat, coneixement i espiritualitat des de la perifèria'.

A 'Vorejant l’ànima humana... Bíblia i Psicologia II: Els visionaris de l’Apocalipsi', del 22 al 24 d’abril, s’alternaran conferències amb tallers –de lectura, de Bíblia i un cinefòrum. La primera ponència, que impartirà Antoni Pou, porta per títol 'Lectura psicològica d’imatges de l’Apocalipsi de Joan a partir d’il·lustracions de còdexs medieva'l; la segona que pronunciarà es titula 'L’arquetipus apocalíptic en alguns somnis individuals'. La tercera anirà a càrrec de Ramon Ribera-Mariné: 'Claus de lectura per entendre l’apocalíptica en la Bíblia'; mentre que la darrera serà: 'Anàlisi d’alguns fragments apocalíptics'.

Les imatges aparentment surrealistes i oníriques dels llibres apocalíptics cobren significat existencial no només a partir del que ens diu l’exegesi narrativa moderna, sinó també sabent descobrir els arquetipus psicològics que contenen.

D’altra banda, al taller 'Entorn de la Bassa d’Òria', el cap de setmana del 6 al 8 de maig, estarà dedicat a Ramon Llull, de qui enguany celebrem el setè centenari de la seva mort. Llull, que va ser un laic, casat i amb fills, que es va veure abocat a procurar-se una formació autodidacta, va desplegar una intensa activitat intel·lectual, missional i política sempre des de les perifèries geogràfiques, eclesials i culturals. Aquest fet, però, no el va limitar en cap sentit; al contrari, la seva acció i el seu pensament són d’una creativitat desbordant i il·limitada, sempre a la recerca de noves maneres de fer possible la comunicació de la veritat entre les persones.

Les sessions, que impartiran Albert Soler, doctor en Filologia Catalana, director d’aquest Departament de la UB i especialista en Ramon Llull i Arnau de Vilanova, i Francesc Tous, doctorant sobre l’obra de Ramon Llull, autor de diverses publicacions especialitzades, se centraran en la figura de Llull; l’himne de l’alegria lul·lià –o com atrevir-se a llegir en català antic; persuadir des de les perifèries eclesials i intel·lectuals: el Llibre del gentil e dels tres savis; acció i contemplació segons Ramon Llull; i dramatització del Llibre de les bèsties: una faula sobre el cantó fosc de la política.

La Casa d’Espiritualitat del Miracle està situada a 14 quilòmetres de Solsona. En ella es realitzen tota mena d’activitats espirituals, des dels exercicis d’una setmana a tallers de nous formats entorn de la psicologia o la natura, la fotografia o l’ikebana l’art floral japonès. L’objectiu és aprendre a tenir un ull contemplatiu de la realitat. L’indret és plàcid i silenciós; està situat en una petita elevació d’una planura d’amplis horitzons, enmig de camps de cereals i bosc.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.