Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) Pot ser útil l'encíclica ecològica del papa Francesc per a treballar la fe, a classe, amb els alumnes? Aquest és el plantejament de la novena edició de les Jornades de Pastoral Educativa que organitza la Fundació Escola Cristiana i que compta amb un centenar d'inscrits. Amb el títol 'Creats i cridats a estimar la Creació', tindrà lloc divendres i dissabte al Seminari Conciliar de Barcelona.

“El llibre del Gènesi és l'avantsala d'aquesta formació” explica Rosa M. Piqué, coordinadora de la jornada. Amb aquesta proposta la fundació busca “fer vibrar els participants”. És a dir, despertar inquietuds, presentar interrogants i remoure per dins a mestres i professors de les escoles cristianes. Enguany “la idea és treballar i pensar en la Creació, inspirats en la Laudato si' del papa Francesc”, explica Piqué.

La teòloga i biblista Claustre Solé obrirà divendres la jornada amb la ponència 'De la creació a la re-creació', i parlarà del relat bíblic que descriu els 7 dies de la creació del món, amb un particular accent en les opcions de participació que se'n deriven. Dissabte el físic i teòleg Llorenç Puig i el pedagog Carles Armengol plantejaran un diàleg sobre 'La cura de la casa comuna' partint de l'encíclica i veient com es pot respondre a aquesta crida des de les escoles.

Tallers sobre la creació

Des de l'organització vetllen per aquest equilibri formatiu entre els aspectes més pràctics i vivencials i la reflexió de fons. Analitzant les avaluacions d'anys anteriors, la coordinadora de les jornades comenta que “els tallers de més èxit són els més senzills i que donen receptes”. Però Rosa M. Piqué, que és la responsable del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana, considera també imprescindible oferir “tallers més complexos i que facin pensar”, més enllà de la demanda concreta.

L'objectiu dels 8 tallers és que “la persona que tenim al davant ens presenti interrogants i que poguem discutir”. És així com el programa inclou propostes bíbliques, d'art, de contemplació i de pregària, de música, de dansa o de cinema. Fins i tot el diàleg interreligiós de Ramon Llull, hi té cabuda, enllaçant amb el punt 157 de la Laudato si' que recorda com “el bé comú requereix la pau social”.

Visites guiades i interactives

L'anterior edició de la jornada va oferir per primera vegada un espai de visites guiades que van ser molt ben rebudes. Aquesta vegada donaran opció als participants a conèixer de primera mà les opcions didàctiques de la Fundació Servei Solidari, la Catedral de Barcelona, el Temple de la Sagrada Família, l’església del Pi, Migra Studium, la Fundació Joan Salvador Gavina o Sant Pau del Camp.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.