Pasar al contenido principal

(Museu Episcopal de Vic) Aquest dimecres l'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler i Francesca Español (Universitat de Barcelona-Amics de l'Art Romànic) seran els protagonistes d'un diàleg sobre l'evolució del pelegrinatge des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat. L'activitat és gratuïta, tindrà lloc al Museu Episcopal de Vic (MEV) i forma part de les activitats complementàries de l'exposició 'El Viatge a l'Edat Mitjana' que organitzen el MEV i l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

Soler i Español analitzaran aquesta tipologia de viatges amb connotacions religioses i que, a l'Edat Mitjana, ja van generar una alta mobilitat. Marc Sureda, conservador del MEV i comissari de l'exposició, serà el conductor d'aquest diàleg.

Actualment, milions de persones segueixen fent pelegrinatges pel món si ve les motivacions i les característiques del desplaçament (durada, mitjans, recursos...) poden haver-se modificat. El pelegrinatge és un aspecte amb gran pes en l'exposició 'Viatjar a l'Edat Mitjana' on, entre, d'altres, es poden veure objectes com petxines i distintius de pelegrí, plaquetes o un fragment d'un vitrall on Sant Jaume apareix representat amb elements de pelegrí com el barret, bordó i petxina. El pelegrinatge no és exclusiu de la religió cristiana (islamisme, hinduisme... també el professen) i actualment segueix sent una activitat que genera una gran quantitat de desplaçaments.

El pare abat Josep Maria Soler Canals (Santa Eugènia de Ter, 1946) és des de l'any 2000, el màxim responsable de Montserrat, monestir benedictí, símbol de Catalunya i un dels que acull més pelegrins del país. La doctora Francesca Español i Bertran (Vilallonga del Camp, 1956) és professora titular de la Universitat de Barcelona. Treballa en la investigació i la docència sobre la història de l'art d'època medieval i del món antic. Des de 2009 presideix l'associació Amics de l'Art Romànic, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

Aquest cicle es va iniciar el passat 12 de novembre a la seu de l'IEMED amb un diàleg sobre l'evolució i canvis en el turisme que van mantenir Roser Salicrú (Consell Superior d'Investigacions Científiques) i Francesc Vila (Diputació de Barcelona). Un cop realitzat el diàleg sobre pelegrinatge, el cicle continuarà el 13 de gener amb un diàleg centrat amb el contacte entre civilitzacions amb Manel Forcano (Universitat de Barcelona) i Pep Bernades (Llibreria Altaïr) a l'IEMED i el tancaran l'historiador Daniel Duran (IEMed) i Javier Albarracín (IEMed) que el 3 de febrer conversaran al MEV sobre com han evolucionat els intercanvis econòmics.

Viatjar a l'Edat Mitjana

Aquesta exposició temporal vol explicar i il·lustrar com es viatjava a l'Edat Mitjana, quin era el perfil de viatge i quins motius tenia el viatge. La mostra reuneix més d'un centenar d'obres procedents dels diferents museus de Catalunya i d'Europa i és resultat d'una col·laboració entre el Musée de Cluny-Musée National du Moyen Âge (París), el Museo Nazionale del Bargello (Florència), el Museum Schnüthgen (Colònia) i el MEV dins de la Xarxa de Museus d'Art Medieval d'Europa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.