Pasar al contenido principal

(CR) Aquest dijous al vespre a l’Ateneu es van aplegar dues generacions de dirigents i membres d’entitats i institucions culturals i d'institucions cristianes per retre homenatge a un dels principals figures del catalanisme del segle XX. Josep Maria Vilaseca Marcet (1919-1995), activista, advocat, mecenes, va ser un dels principals impulsors d’iniciatives culturals, socials i cíviques de Catalunya en els anys del franquisme. Ahir moltes d’aquestes facetes van ser subratllades en l’acte de presentació del llibre Un país a l'ombra. Vida de Josep M. Vilaseca Marcet, editat per L'Avenç i fruit de tres anys d’investigació del seu autor, l’escriptor, biògraf i crític Jordi Amat.

En l’acte de presentació, en una sala plena de gom a gom, van parlar algunes de les persones que hi van tenir més relació. El primer, Jordi Porta, ex director de la Fundació Bofill, va repassar la vinculació de Vilaseca Marcet a l’escoltisme i al món associatiu i va explicar els orígens de la Fundació Jaume Bofill. L’escolapi Ramon Maria Nogués va traçar el perfil de la identitat cristiana de l’homenatjat, tot expressant que avui seria molt feliç amb les actituds i els nous aires eclesials que inspira el papa Francesc.

L’exconseller de Justícia Josep Maria Vallès va remarcar la importància que concedia Vilaseca Marcet als drets socials i a la justícia social. Per la seva part, el catedràtic Enric Argullol va explicar la tasca de Vilaseca a la Comissió de traspassos, sobretot en els relatius a l’ensenyament, la presidència del Comitè Jurídic Assessor i la direcció de l’Institut d’Estudis Autonòmics.

L’autor, Jordi Amat, va evocar la figura del seu mestre Albert Manent, que va dedicar un retrat biogràfic a Vilaseca Marcet en un dels seus llibres. Amat va destacar la coherència de Vilaseca amb la seva fe, que el va conduir a treballar per una societat més justa. “Va transformar el catolicisme en un motor compromès. Gent com ell amb el seu exemple honoren el nostre poble”. Una coherència entre fe i vida que va ser remarcada en la majoria d'intervencions.

L’acte va finalitzar amb alguns testimoniatges personals, com ara la vídua Manent, Teresa Tomàs, que va ser la secretària de Vilaseca Marcet i l’ex rector de la Parròquia de Sant Ildefons Lluís Saumell, que va recordar la seva profunda fe, en sintonia amb el Concili Vaticà II. Les intervencions van ser seguides molt atentament pels qui van ser dirigents o van pertànyer a moltes de les institucions i entitats cristianes a les quals Vilaseca Marcet va assessorar, ajudar o impulsar. Des de Justícia i Pau fins a ESADE, passant per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Nova Terra, Grup Sant Jordi, Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya, instituts religiosos, moviments especialitzats d’Acció Catòlica, entre moltes d’altres.

En la cloenda, Teresa Roca, viuda de Vilaseca, va fer una crida al pensament crític de les generacions joves.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.