Pasar al contenido principal

(Eduard Sala Paixau) No deixava indiferent perquè et tocava el cor. Potser molts dels que vam tenir la sort de conèixer-la sentim que ens ha deixat quan va morir dijous passat.

Parlar de sor Genoveva és contemplar una vida fèrtil donada al servei dels pobres: a les barraques, als carrers, a les presons, al costat del llit abans de morir de sida o quan les drogues o l’alcohol t’havien derrotat. Al costat sempre. Acompanyava a viure i acompanyava a morir per a néixer de nou.

Amb les Filles de la Caritat, inspirada per Jesús de Natzaret i pel carisma de Lluïsa de Marillac i Vicenç de Paül, sor Genoveva va impulsar l’atenció a les persones abocades als nous marges.

Porten el seu nom el voluntariat penitenciari, la lluita per instaurar les mesures penals alternatives i una presó que rehabiliti, les primeres comunitats terapèutiques per a tractar les drogodependències, els primers recursos per a acompanyar a morir persones malaltes de sida (quan diagnosticar-te sida/VIH era una sentència de mort), l’atenció a persones sense llar quan tot estava per fer... Ha estat una vida molt fèrtil.

Parlar de sor Genoveva és sentir una mirada amorosa que et desvetlla l’ànima, és rebre una carta o una visita a la presó quan ningú t’espera fora, és notar una mà que et toca i t’acarona mentre parla d’un Déu que t’estima i que et coneix pel nom, és saber que hi ha una porta incondicionalment oberta perquè t’acull i et perdona...

Parlar de sor Genoveva és conèixer algú que ha portat a la vida allò de “veure el rostre del Déu de Jesús” en cada pobre. Perquè, per sor Genoveva, en cada “pobre” hi reconeixia Déu. No eren paraules. Era vida.

Sor Genoveva sempre ha tingut el cor ple de noms.

No deixava indiferent perquè t’estimava.

No ens ha deixat perquè l’estimem. Perquè ens ha tocat el cor.

Eduard Sala Paixau

Cap d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona. Ha estat director de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac durant més de 12 anys.

 

[Fotografia: Acollida i esperança]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.