Pasar al contenido principal

(Abadia de Montserrat) L’Escolania de Montserrat ha intervingut en el nou disc del grup musical català Blaumut, que porta per títol El primer arbre del bosc. Concretament, l’aportació de l’Escolania ha estat a la peça 'Cartes d’orient', una de les destacades del CD, la gravació de la qual es va produir a finals de gener de 2015.

Aquesta col·laboració té l’origen quan Blaumut va iniciar el procés creatiu i de gravació del seu nou disc, l’octubre de 2014. “Se’ns va acudir la idea d’utilitzar un cor infantil a la cançó 'Cartes de l’orient', i arran de l’amistat que tenim amb un antic escolà músic, establim contacte amb el pare Sergi d’Assís, prefecte de l’Escolania”, afirma Vassil Lambrinov, violinista del grup i portaveu. “Quan l’Escolania ens va comunicar que acceptava la participació en el disc ens va causar una gran alegria, ja que és tot un privilegi poder comptar amb el so del cor montserratí en aquesta peça; a partir de llavors, vàrem acabar de perfilar els arranjaments de la cançó, li vàrem donar un aire simfònic a la peça, de manera que tot plegat agafés una sonoritat adient”, afegeix l’integrant de Blaumut.

“Aquesta col·laboració ha estat un nou estímul, una nova experiència per a nosaltres, que ens ha fer conèixer nous estils i noves maneres de creació musical; entre tots ens hem enriquit musicalment, que és el més important”, apunta Llorenç Castelló, director musical de l’Escolania.

Blaumut és una formació musical que combina el folk amb el pop, la música clàssica i la cançó d'autor. El nom del grup ve de la cançó Islàndia del seu disc El turista. Està integrada per Oriol Aymat (violoncel), Xavi de la Iglesia (guitarra i veu), Vassil Lambrinov (violí) i Manel Pedrós (bateria). Lletres plenes d'imatges, arranjaments d'instruments clàssics de corda i el so de diverses andròmines formen l'atmosfera de les seves cançons. El setembre de 2013, Blaumut va ser guardonat amb el Premi Cerverí de lletres per a cançó per la seva versió musical del poema 'I beg your pardon', de Salvador Espriu.

Segons Blaumut, El primer arbre del bosc (Autoedició, 2015) “és una invitació a fer un viatge interior, intens i ple de turbulències emocionals i sentiments que ens endinsaran en aquest bosc”. I la cançó 'Cartes de l'orient' “és la història d'un mariner que després de tota una vida al mar, ara se'l mira, com qui pinta un quadre, des de terra ferma i amb enyorança”.

Èxit de la gira a la Xina

L’Escolania, que del 23 de febrer al 8 de març ha realitzat una gira històrica a la Xina, ha valorat positivament aquest primer viatge al país asiàtic. Ha actuat en els dos auditoris més importants del país, a les ciutats de Beijing i de Shanghai, concretament al National Centre for the Performing Arts i al Shanghai Oriental Art Center. Els concerts van comptar amb l’assistència d’un nombre molt important de públic, que va mostrar molt d’interès –hi havia força famílies amb nens-. Al final de cada actuació van acomiadar el cor montserratí amb grans ovacions i crits d’entusiasme.

Cal destacar que, en acabar el segon concert a Beijing, els responsables de l’auditori van manifestar que l’Escolania havia estat “el millor cor infantil que mai no havien vist”; raó per la qual els tornaven a convidar el proper mes d’agost, petició que l’Escolania va haver de desestimar perquè és l’època de vacances dels escolans. Durant l’estada al país asiàtic, l’Escolania, com fa habitualment en les seves sortides internacionals, també va fer visites culturals.

Aquest viatge a la Xina ha estat una realitat gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull, la multinacional Fluidra dedicada al desenvolupament d’aplicacions per a l’ús sostenible de l’aigua, la Fundació Carulla, la Chenter Foundation i la Fundació DAMM. El programa dels concerts, que va dirigir Llorenç Castelló, acompanyat al piano per Vicenç Prunés, incloïa cançons populars catalanes, música de Montserrat, peces internacionals i algunes cançons populars xineses. Per preparar, precisament, les peces en llengua xinesa, els escolans van rebre classes de pronunciació de xinès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.