Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "Els valors cristians estan més presents en la vida contemporània del que ens pensem". És la convicció que el professor portuguès Gabriel Magalhães va relatar en el I Congrés de Qüestions de Vida Cristiana que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Montserrat. Des de l'any 2009 la històrica revista de pensament i diàleg de l'Abadia de Montserrat s'edita conjuntament amb la Fundació Joan Maragall. Aquest any n'ha assumit la direcció el filòsof i teòleg Francesc Torralba i per primera vegada s'ha convocat el Congrés Qüestions de Vida Cristiana que es farà cada dos anys.

Retrobar l'ànima d'Europa, va ser el tema de la jornada del dissabte. En la ponència Magalhães va exposar com els principis europeus són cristians, remarcant la llibertat que dóna l'Evangeli o el valor absolut que atorga el cristianisme a la dignitat humana. Resumint la seva aportació, explica que "entendre les seves arrels cristianes ens ajudarà a protegir millor drets com la justícia social". I creu que "no s'ha de veure el que està passant com una destrucció del cristianisme sinó com una evolució". També parla de la possibilitat d'establir ponts amb l'Islam a través de l'aprofundiment en l'Alcorà.

Professor de literatura a la Universitat de Beira Interior de Portugal, assagista i col·laborador de La Vanguardia, Magalhães és una gran coneixedor de la realitat peninsular. Des d'aquesta mirada també valora "la densitat i la potència" de la cultura catalana i el nivell del cristianisme a Catalunya que posen de manifest aquestes jornades.

També podeu veure senceres les intervencions del Congrés Qüestions de Vida Cristiana en aquests vídeos. L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, van presentar la sessió. El periodista Enric Juliana va moderar la sessió del matí amb la ponència de Gabriel Magalhães "La espiral espiritual. Sobre el sentit de la fe cristiana en la fe d'occident", i la ponència del doctor en filosofia i rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, sobre "Coses que no pensem". En la sessió de la tarda va intervenir el filòsof Josep Maria Esquirol parlant de la "Intempèrie metafísica i essència de la paraula".

Francesc Torralba va presentar les conclusions de la Jornada, en les que va destacar que "malgrat la impressió de ruptura els valors cristians subsisteixen". Va posar l'accent en aspectes com el sentit de comunitat o el pensament que serveixen per fonamentar l'ànima europea i alhora com a "antidot al fanatisme o la dogmatisme". La qüestió és "quant temps podran viure aquests valors sense les seves arrels" i la crisi de la transmissió d'aquesta tradició. Una idea que en el debat Magalhães resumia dient que "Europa s'està quedant calba". La jornada va aplegar uns setanta participants de diverses institucions culturas i eclesials tot Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.