Pasar al contenido principal

(Abadia de Montserrat) L’abadia de Montserrat i les Universitats de Barcelona i de Girona ofereixen als estudiosos i professionals del turisme, els dies 2 i 3 de març de 2015, un espai de reflexió i debat dels diversos aspectes que conformen l’àmbit específic del món del turisme. El termini d’inscripció acaba el 23 de febrer.

Es tracta de les VI Jornades Universitàries de Turisme Religiós, que enguany versaran sobre el tema 'Els monestirs d’acollida, de compartir i de treball: Agricultura, enologia i gastronomia', i que tindran lloc al Monestir de Montserrat.

El turisme religiós o els viatges per motivacions religioses, amb tots els matisos que hi pugui haver, són una realitat que va en augment. Aquesta activitat, en constant evolució, és un fet que ja es donava a l’antiguitat. Però és avui, en la modernitat, quan es formula. Ens trobem, per tant, en un moment important d’estudi i de reformulació dels reptes que suposa aquesta nova faceta del turisme. Des de les entitats convocants d’aquestes VI Jornades Universitàries de Turisme Religiós es pretén aportar la pròpia reflexió a partir del que es viu a Montserrat, com a monestir i Santuari, i del treball acadèmic que es duu a terme en els centres universitaris de Barcelona i de Girona.

Tenint en compte que l’actualitat dóna un pes especial a la gastronomia i a tots aquells elements que s’hi vinculen, l’objectiu d’aquestes jornades és tractar temes relacionats amb l’alimentació i el menjar no només des del punt de vista de la tradició, sinó també des d’aspectes més profunds i espirituals. Per tant, estaran dividides en diferents àmbits temàtics per la complexitat i extensió del tema. El primer dia serà el torn dels aspectes més relacionats amb la religiositat, l’espiritualitat i la cultura, mentre que el segon estarà dedicat més a temes pràctics.

El dia 2 de març es desenvoluparan alguns dels pilars de la Regla de Sant Benet en relació a l’alimentació que hi prenen un especial relleu perquè són un mitjà per guanyar-se la vida i per expressar la fraternitat i l’acollida dels hostes.

I el dia 3 es parlarà de la ubicació dels monestirs en diferents llocs i de la vinculació amb el territori del seu entorn, així com de les diferències que donen lloc a diversos receptaris, productes o, fins i tot, varietats de raïm i vi.

L’organització tècnica d'aquestes sisenes jornades anirà a càrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.