Pasar al contenido principal

pTiraR7_021.jpg

Els professionals de la salut estem molt preocupats per com afecta i afectarà l’actual situació econòmica en l’exercici de la nostra professió i la repercussió directa en els usuaris i usuàries de la salut, que som, alhora, tots nosaltres.

Disposem d’un dels millors sistemes sanitaris del món, amb professionals altament qualificats i amb uns recursos sanitaris i sociosanitaris que garanteixen tot el procés assitencial. Disposem de la millor tecnologia, els tractaments més novedosos i un altíssim nivell quirúrgic amb intervencions pioneres. La cobertura sanitària és total, amb equitat per tot el territori, amb un accés públic i, sobretot, totalment gratuït. De vegades ens qüestionem si les persones que en fan ús són conscients del nivell del servei que estan rebent. Aquest sistema sanitari, però, s’emmarca en un Estat que no és dels més rics, tot i que ha estat capaç de gestionar els recursos prioritzant i fomentant un alt sistema de protecció social. Fins a l’actualitat, els professionals de la salut no hem escatimat en usar tots els recursos que estaven al nostre abast.

Ara, donada la situació de crisi econòmica, el govern proposa una retallada general que afectarà molt la qualitat del servei. Per una banda, la retallada és de pressupost, sense una clara concreció en allò que hem de fer o deixar de fer. Decidir per on retallem no pot recaure en els professionals que treballem directament amb el pacient, ni tampoc es poden comprometre actuacions que estan basades en les guies clíniques per un criteri econòmic. Aquesta mena de decisions han de venir des de dalt i han de ser iguals per a tothom. Alhora, es parla de tancar unitats d’hospitalització, unitats de cures intensives, espaiar les visites de control, allargar el temps d’espera en intervencions quirúrgiques…, tot això afectarà molt directament en la qualitat de vida de les persones i en alguns casos posarà en compromís la salut del pacient. També sabem que hi ha altres interessos en joc: la indústria farmacèutica hi té un paper molt important, empreses de subcontractació, etc.

Val a dir que en els darrers anys, igual que ha passat en altres àmbits de la societat, hem gastat més del que teníem, amb poc control, pensant que la nostra economia ho podia suportar tot. Ens hem tornat més còmodes i exigents, tant els i les professionals com els mateixos usuaris i usuàries. Però no tot s’hi val, cal fer un ús reflexiu dels recursos que tenim, cal fer servir alternatives que garanteixin iguals resultats però amb menor cost, potser a canvi de perdre altres avantatges. La crisi, en aquesta línia, pot ajudar a recuperar part del sentit comú que es perd quan no has de posar límits.

Els professionals sanitaris no estem d’acord en com s’han plantejat les solucions. No es pot posar en perill un sistema sanitari que ha costat tant esforç construir i de què ens sentim orgullosos. Cal valorar les retallades en altres pressupostos que no posin en perill el sistema de protecció social. També opino que els grans experts de totes les especialitats i els responsables de les diferents societats científiques, haurien de fer una revisió de les guies clíniques per adequar-les a l’actual situació econòmica i als recursos que tenim, per garantir una assistència de qualitat. Tot i així, amb la retallada pressupostària, serà molt difícil mantenir aquest nivell de qualitat.

Marta Vidal, militant de l’ACO, Castellbisbal. Metgessa, especialista en Medicina Interna

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.