(Universitat Ramon Llull) Aquest dimarts al matí ha tingut lloc l'acte inaugural del curs acadèmic 2014-15 de la Universitat Ramon Llull (URL) a La Salle-URL. Ha estat presidit per Joan Josep Brugera, president del Patronat de la URL i Josep Maria Garrell, rector de la URL. L’acte ha comptat amb la participació de Lluís Jofre, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya; Josep M. Santos, director general de La Salle-URL; i Anna Berga, secretària general de la URL.
Joan Josep Brugera, president del Patronat de la Fundació Universitat Ramon Llull, ha obert l’acte i ha destacat el valor intangible que té el Patronat de la URL, recentment renovat, ja que està integrat pels membres de les institucions de la URL i diversos representants de la societat civil. “El seu coneixement aporta experiències i visions diferents: és global i, més enllà de governar la Universitat, l’enriqueix profundament”.
Brugera ha subratllat l’èxit del Comitè d’Honor de la URL, posat en marxa el curs passat, i ha recordat que aquesta iniciativa, que “té el goig de poder comptar amb els anteriors presidents i rectors de la Universitat, i amb algunes persones han treballat intensament des del Patronat” crea un òrgan de reflexió i anàlisi de la Universitat a través d’una mirada més allunyada del dia a dia.
Brugera ha destacat que en els darrers anys s’ha demostrat que la URL és “un projecte nou i diferent d’Universitat, amb una governança federal, pràcticament única a Europa” i ha marcat com a repte de futur “la necessitat de presentar a la Societat el conjunt de la URL, la seva riquesa -que són les seves institucions federades- com un tot, com una realitat que s’entrelliga” per orientar la seva activitat a donar una resposta efectiva als grans reptes que la Societat planteja.
Jofre: “La URL representa una peça clau per al Govern”
Després d’un resum de la memòria del curs per part d’Anna Berga, secretària general de la URL, Andreu Veà, doctor en telecomunicacions per la URL i president de la Internet Society Spain Chapter¡ ha pronunciat la lliçó “Com vam crear internet: lliçons del passat per preveure el futur”. Veà, exestudiant de La Salle-URL, ha parlat dels orígens d’Internet i ha captivat a l’audiència mostrant qui en són els veritables creadors.
Després de l’actuació del Cor Cambra 16, el rector de la URL ha lliurat els premis extraordinaris de Doctorat de la URL del curs 2013-2014. Posteriorment, Lluís Jofre, director general d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha fet “un reconeixement des del Govern a la URL pel seu convenciment i fermesa en voler ser part del sistema català i, a més, per ser una de les universitats que ajuda a liderar-lo”. “Som un sistema i totes són universitats del sistema públic”, ha afirmat Jofre. També ha afegit que la URL “representa una peça clau i és molt important per a nosaltres ja que a vegades l’utilitzem com a referència i ens inspirem en ella per fer avançar el sistema”.
La URL ha fet una aposta per la qualitat, la innovació, la internacionalització i l’empleabilitat
El rector de la URL, Josep M. Garrell, ha clos l’acte: “L’observació de la nostra realitat en els darrers anys, i l’adaptació que hem fet al nou context de crisi, és la millor garantia per a ser optimistes de cara al futur”. I és que els eixos bàsics de la recuperació que allibera la URL responen, segons ha insistit, a “la nostra aposta decidida per la qualitat, per la innovació, per la internacionalització i per l’empleabilitat”. Pel que fa a la matrícula de nou ingrés, Garrell ha explicat que s’està apreciant un augment pràcticament generalitzat i ha subratllat que la majoria dels graus estan creixent en matrícula. També ha recordat que, tot i la davallada de finançament, la URL es troba davant dels millors indicadors de recerca dels darrers temps: “L’evolució que hem registrat és bona i molt positiva. L’esforç que les nostres institucions han fet ha estat molt important”. I ha afegit que cal assajar noves maneres de captació de recursos, entre ells el talent com a recurs més preuat: “Hem de veure com millorar les condicions perquè els nostres grups de recerca puguin desenvolupar-se en altres àmbits que els permetin captar més recursos per fer de la recerca una activitat més sostenible”.
“La innovació de la nostra oferta formativa ha estat una constant des dels orígens de la URL i ha estat la manera que la URL ha tingut d’intentar donar resposta a les demandes de la Societat”, ha afirmat Garrell. Per una banda, en relació a l’adaptació a “l’aparentment i imminentment publicació d’un reial decret de l’Estat sobre la durada dels estudis” el rector ha dit que caldrà focalitzar els esforços d’innovació en veure com la URL i els equips directius de cada facultat prenen la decisió de quina és la millor opció per a cada grau. D’altra banda, el rector ha explicat que caldrà una dosi d’innovació per donar resposta a l’ús de les noves tecnologies: “No estem parlant de la dicotomia entre el model presencial i el model no presencial. Estem parlant de com les noves tecnologies es posen al servei de la tasca formativa. Segurament en fer-ho, el grau d’ubiqüitat augmentarà, però serà un efecte col·lateral de l’aplicació d’aquestes noves tecnologies a la formació”.
La URL té un atractiu a nivell internacional
Garrell ha remarcat que el curs que es tanca ha registrat les millors xifres d’estudiants internacionals en els darrers anys i ha posat com a exemple que hi ha programes de grau on el percentatge de sol·licituds d’admissió d’estudiants de fora de l’Estat ha superat el 50%. “Si el curs passat el nombre d’estudiants de fora de l’Estat que van passar per la URL van ser de prop de 3.000, creiem que tenim les bases per avançar encara més en aquesta dimensió de la tasca universitària”, ha conclòs el rector.