Pasar al contenido principal

(Obra Social “La Caixa”) Trobar-se, dialogar i col·laborar. Aquestes són les necessitats que ha detectat el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural des que va néixer l’any 2010. Aquesta setmana s’ha presentat l’ampliació d’aquesta iniciativa, que s’estén per 24 territoris nous, i que amb els que ja estaven en funcionament suma un total de 40 espais amb un alt nivell de diversitat cultural implicats a tot l’Estat a favor de la convivència.

Avui a Catalunya en formen part el Clot-Camp de l’Arpa, el Raval, el Gòtic, Nou Barris, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, a Barcelona; Cardona, El Prat del Llobregat i el barri de Sant Cosme, L’Hospitalet del Llobregat, Collblanc i la Torrassa; Sant Boi del Llobregat i el barri de Marianao, Santa Coloma de Gramenet; Vic; Banyoles; Salt; i Tortosa.

Un projecte preventiu

El projecte, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals, constisteix en intervenció preventiva i promocional que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i, en definitiva, pretén l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari.

Així, la convivència s’entén com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants. El treball realitzat fins ara ha fet visible la necessitat de trobada, de diàleg i de col·laboració des de la coresponsabilitat i el compromís.

A grans trets, els tres primers anys del projecte han permès generar un ampli procés de participació local de les administracions, els professionals i la ciutadania; treballar des de l’àmbit socioeducatiu amb infants, joves i famílies a favor de la convivència intercultural; impulsar una acció comunitària en l’àmbit de la salut des de la perspectiva intercultural, i millorar les relacions ciutadanes i el sentiment de pertinença al barri.

Bon veïnatge

En aquest sentit, els resultats de la segona Enquesta sobre convivència intercultural en l’àmbit local mostren una incidència positiva en els indicadors de relació entre veïns, de compliment de les normes de convivència i de participació en la comunitat.

L’acte celebrat per presentar l’ampliació del projecte va tenir lloc aquest divendres a Saragossa. Hi van participar el director general de l’Obra Social ”la Caixa”, Jaume Lanaspa; el director de l’Àrea Social de l’Obra Social ”la Caixa”, Marc Simón; el director territorial de ”la Caixa” a Aragó i la Rioja, Raúl Marqueta, l’alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, i el director científic del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, Carlos Giménez.

[Fotografia: Equip del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural a Catalunya]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.