Pasar al contenido principal

(Càritas Barcelona) El 20,1% de la població catalana, és a dir, dos de cada deu persones, està en situació de pobresa relativa, amb uns ingressos inferiors als 8.082 euros nets a l’any. Aquest és el llindar d’ingressos anuals per sota del qual una persona que viu sola és considerada pobra. En el cas d’una parella amb dos fills menors de 14 anys, aquest límit està en els 16.972 euros. Aquestes dades, que corresponen al 2012, han estat facilitades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). D’aquestes xifres també es desprèn que el 29,4% dels menors de 16 anys i el 10,4% de les persones grans estan en situació de risc de pobresa.

Perquè les estadístiques oficials considerin que una persona és pobra cal que aquesta tingui uns ingressos inferiors als del 60% de la mitjana anual dels catalans. Aquesta xifra ha anat baixant en els últims anys. L’any 2009, la renda mitjana neta anual d’una persona era de 10.770 euros i l’any 2012 era de 10.185 euros. Així, per ser considerat pobre, cada vegada cal ser-ho més.

L’any 2011, es trobava en situació de pobresa relativa el 20,5% de la població de Catalunya (aquelles i aquells amb ingressos inferiors als 8.016 euros anuals). Si bé la pobresa relativa ha disminuït lleugerament, la pobresa severa ha augmentat entre el 2011 i el 2012. I és que el nombre de persones amb ingressos per sota del 40% de la mitjana representaven el 9.1% i el 10,6% en aquests respectius anys. Una de cada 10 persones viuen en la pobresa severa, és a dir, sense res o amb molts pocs recursos. Les persones menors de 40 anys i amb fills i filles al seu càrrec són les que més es veuen abocades a aquest tipus de situacions ja que la seva economia és menys estable en comparació, per exemple, amb la gent gran, que compten amb les pensions, malgrat haver quedat congelades. La majoria de persones joves amb infants, per contra, tenen contractes de treball que no es perllonguen amb el temps, esgoten abans les prestacions, etc.. D’aquí que en els darrers anys hagi augmentat tant la pobresa infantil i que aquesta sigui prioritat per a les entitats socials.

No s’arriba a final de mes

Segons les estadístiques de l’Idescat, el 31,6% de les llars catalanes manifesten arribar amb dificultat a fi de mes. Les llars on la persona de referència és de nacionalitat estrangera o bé està separada o divorciada són on més es percep la dificultat d’arribar a fi de mes, en un 57,2% i 45,3% dels casos respectivament.

Aquestes dades són publicades dies després que el Parlament celebrés un debat sobre la pobresa i sobre les accions que cal dur a terme per pal·liar-ne les conseqüències. Els mitjans han titllat les propostes que els partits polítics han posat sobre la taula d’insuficients i “pobres”. El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar en el marc d’aquest espai de reflexió que el Govern català no té eines per combatre la pobresa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.