Pasar al contenido principal

(Carla Pascuet Salesians) El nou Museu Martí-Codolar ha obert al públic dues primeres sales. L’espai commemora l’acollida històrica que la família de Lluís Martí-Codolar va oferir a Don Bosco el 3 de maig de 1886, a la seva finca la Granja Vella. Mentre s’adeqüen les tres sales que ampliaran la visita, es pot realitzar un recorregut didàctic pel jardí romàntic de l'Obra Salesiana.

El provincial dels salesians, Àngel Asurmendi, va inaugurar aquest divendres les dues primeres sales del nou Museu. La seva finalització es preveu dins l'any 2015, bicentenari del naixement de Don Bosco, fundador de la Congregació Salesiana.

La història de la Granja Vella i la visita de Don Bosco

La primera de les sales, a l'entrada del nou Museu, està dedicada a la història de la Granja Vella, des de les primeres notícies escrites amb la família de Joan Sabastida, passant per la família Gausachs, els monjos Jeronis de l'Arrabassada, fins arribar a la família Martí-Codolar, propietària durant un segle d'aquesta Granja, i que la va donar el 1949 per convertir-la en l'actual Seminari Salesià Martí-Codolar.

La segona sala està dedicada a la visita de Don Bosco a la família Martí- Codolar i a la fotografia que va immortalitzar aquell moment, així com a la visita que, amb posterioritat van fer Don Rua, Don Albera i Don Rinaldi. S’hi pot veure un recull de fotografies que expressen part de la vida familiar i agrícola de què els Martí-Codolar i els Gausachs van ser protagonistes.

L'acte de benedicció va comptar amb l'assistència de la Comunitat Salesiana de l'Obra Martí-Codolar i de les persones que han fet possible l'adequació i muntatge de les dues primeres sales del Museu. A més, hi ha sigut present la senyora Carolina Zeriquiey i Colom, besnéta del senyor Lluís Martí-Codolar i de la seva esposa Consuelo Pascual, i els seus familiars.

A les paraules d’Asurmendi va seguir una breu intervenció de les senyores Josefina Valldaura i Maria Pla, dissenyadores del Museu, que van glossar als assistents el sentit i transcendència de les dues sales ja inaugurades.

Aquest pas no hauria estat possible sense el salesià Miguel Ángel Fernández, de la Inspectoria de Madrid, que ha assessorat en la restauració i conservació del patrimoni artístic de les sales, així com del ric fons fotogràfic i documental amb què compta el nou Museu.

També Rafael Casasnovas, salesià de la Inspectoria de Barcelona, ha conservat, catalogat i estudiat durant anys el patrimoni documental que ha llegat la família Martí-Codolar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.