Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Núria Social
Adreça (carrer i número)
Carrer Verge del Carme, 8
Municipi
Olot
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Projecció de “Mai no és tan fosc”, sobre de l’Arcadi Oliveres, a Olot

Després, a les 18:30h Què és l’economia i com pot estar al servei de la vida? Debat participat amb Anna Güell i Joan Peláez de Càritas, Josep M. Carbó de Economia del Bé Comú - EBCGirona, XES Garrotxa i Pili Riol de DinàmiG. Modera: Carles Serra de Coordinadora ONG Solidàries.

Del 2 d’abril al 7 de maig se celebrarà a Girona i Olot un cicle d’activitats que vol posar en valor el llegat de l’economista i activista, Arcadi Oliveres, en el primer aniversari de la seva mort.

El cicle incidirà en quatre de les causes que més va difondre Oliveres: l’economia social i les alternatives al capitalisme, la cultura de pau com a única garantia per a la convivència i la superació dels conflictes, l’ecologia i el decreixement com a proposta per salvar el planeta, i l’esperança com a palanca pel canvi i motor de la transformació social, que ha d’acompanyar tot l’activisme.

El cicle “Les causes de l’Arcadi Oliveres” està impulsat per Justícia i Pau Girona, Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, Núria Social, Resilience Earth, Economia del Bé Comú Girona, Càritas Diocesana de Girona, la plataforma Girona pel Clima i la Coordinadora d’ONG Solidàries, a més de diverses entitats solidàries, socials i ecologistes, que participen en algunes de les activitats com a col·laboradores. “Ens sentim compromeses amb l’immens llegat de l’Arcadi Oliveres i volíem impulsar un cicle per donar veu a les seves lluites i aquest altre món possible, que defensava l’Arcadi”, diu Albert Quintana, des de Justícia i Pau.

Les activitats previstes són dues taules rodones ( sobre economia social i sobre com reconstruir la pau a través de l’educació i el desarmament), dos cinefòrums (es projectarà “Mai no és tan fosc””, el documental sobre la vida de l’Arcadi Oliveres i també “La justa trama” sobre la cadena de producció més gran del tèxtil de l’economia solidària al Brasil), una lectura musicada de textos i pensaments sobre les causes d’Oliveres al monestir de Sant Daniel, i es tancarà el cicle amb una pedalada reivindicativa, a favor d’una mobilitat sostenible i una major connectivitat a les comarques gironines que connectarà Olot i Girona, les dues capitals que aplegaran els actes del cicle.

PROGRAMA

OLOT

DISSABTE 2 D’ABRIL | de 17H a 19h | NÚRIA SOCIAL

TAULA PARTICIPATIVA | Ecosistemes transitants. Com podem vincular-nos amb la comunitat des dels nostres projectes socioeconòmics? Taller a càrrec de de femProcomuns.

DIMECRES 27 D’ABRIL | 17H |NÚRIA SOCIAL

CINEFÒRUM| Projecció i del documental “Mai no és tan fosc”, sobre la vida i les causes de l’Arcadi Oliveres. 18:30h Què és l’economia i com pot estar al servei de la vida? Debat participat amb Anna Güell i Joan Peláez de Càritas, Josep M. Carbó de Economia del Bé Comú - EBCGirona, XES Garrotxa i Pili Riol de DinàmiG. Modera: Carles Serra de Coordinadora ONG Solidàries.

DIJOUS 28 D’ABRIL | 20H | NÚRIA SOCIAL

CINEFÒRUM |Documental sobre cooperatives del Brasil “La justa trama” i posterior cinefòrum. Amb Miquel Carrillo, director del film, i representants de Resilience.Earth, de Mas la Sala, Verntallat i de l’escola Petit Plançó.

GIRONA

DIMECRES 6 D’ABRIL |A L ES 19H | CASA DE LA CULTURA

TAULA RODONA | “Desarmar i educar, per reconstruir la pau”. Amb la participació de Mon Marquès, de Justícia i Pau, i Pere Ortega, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Reflexions a partir de les experiències d’Educació per la Pau del DENIP per Carme Ruiz i Esther Company, del Cicle Formatiu d’Educació Infantil de l’Institut Montilivi, i de la UAP! Eduquem per la Pau per Mercè Rigau i Mon Bover.

DISSABTE 30 D’ABRIL |12H |MONESTIR DE SANT DANIEL

ACTE | “Estem obligats a no perdre l’esperança”. Lectura musicada de textos sobre la vida i les causes de l’Arcadi Oliveres. Coordina: Xavier Thió.

OLOT-GIRONA

DISSABTE 7 DE MAIG | 8H | Sortida del Pavelló Firal d’Olot

PEDALADA REIVINDICATIVA | Bicicletada de 57 km entre La Garrotxa i el Gironès reivindicant una connectivitat a comarques gironines en transport públic, i polítiques públiques en favor d’una mobilitat sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la vida. Hi haurà parades d’avituallament a Besalú i Banyoles, amb lectura del manifest i parlaments del col·lectius en defensa del territori i el transport públic. Arribada a Girona i dinar popular.

Sobre l’Arcadi Oliveres

Va néixer a Barcelona el 1945 i va estudiar als Escolapis, una escola de tarannà català i renovador. Oliveres va estudiar a la Universitat de Barcelona i ja va participar activament en la vida social i política de la universitat i de la ciutat. Va ser membre del Sindicat Democràtic d'Estudiants. I va participar en la Caputxinada. De ben jove ja es va implicar en diverses entitats pacifistes i socials i el 1977 va participar en la creació de l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat.

Després de presentar la seva tesi doctoral el 1993, "La indústria militar a Espanya", va entrar a treballar a la Facultat de Ciències Polítiques.

El 1981 entrarà a Justícia i Pau de Barcelona, entitat a la que sempre va formar part, i va preparar l’informe de la Campanya 0'7%. Formarà part de les comissions de drets humans i desarmament. Va ser l’ànima de moltes de les campanyes que des de Barcelona i des de Catalunya es varen anar fent per fer un mon millor: Desarmament-desenvolupament per a la Pau, creació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Objecció fiscal, Deute extern, deute etern?, Volem acollir (referent als refugiats) etc.

La seva activitat frenètica amb mil i una xerrades a tot el territori català difonent les seves causes ha fet que, també a les comarques gironines, la petjada de l’Arcadi Oliveres en la solidaritat gironina sigui, com el seu llegat, fonda i arrelada, i ho continuï essent.