AUDIR i Mèmora organitzen una jornada sobre com s’encara la mort des de la perspectiva de diverses tradidions religioses. Se centrarà especialment en l’acompanyament al final de la vida, la mort i el dol des d’una perspectiva alhora teòrica i pràctica.
La jornada vol mostrar com la vida i la mort formen part de la mateixa realitat; que no s’ha de dramatitzar la mort; que hi ha relació entre la forma en què vivim i com morim; que és possible transformar el sofriment que hi ha sovint al voltant de la mort en experiència d’aprenentatge, creixement i cultiu de la qualitat humana; quines aproximacions religioses hi contribueixen i com ho fan.
Les sessions les impartiran persones de les principals tradicions religioses i espirituals amb una trajectòria significativa en el tema. A més, la jornada està oberta a la participació de professionals i voluntaris de diversos sectors terapèutics, de la salut, de l’acompanyament psicològic i espiritual i de joves de les tradicions religioses que intervindran en la part final de la jornada.
Programa
Intervenció inicial de la presidenta d’AUDIR, Montse Castellà
Els ponents
Tew Bunnag (Bangkok, 1947). Educat a Cambridge i format com a professor de meditació i Taiji, des de 1975 ha ensenyat a Europa, els Estats Units i a Tailàndia. Des de l’any 2000 treballa per a la Human Development Foundation (Mercy Center) a Bangkok, on ha acompanyat nens i adults malalts de sida en el procés de morir. És soci fundador i docent de l’Associació Vinyana i de l’Associació Costa Brava Hospice, i membre del patronat de la Fundació Metta Hospice. Ha impartit tallers sobre l’acompanyament espiritual al final de la vida a Espanya i a Anglaterra des del 2007. Actualment continua treballant en la preparació de persones que arriben a la fase terminal i de les seves famílies, acompanyant-los en el dol.
Arnau Oliveres Künzi és acupuntor i terapeuta en medicina xinesa. Autor del llibre Una medicina viva, perspectivas en torno a la medicina china, editat per la Liebre de Marzo. És secretari de l’associació Adalil – Cultura i Espiritualitat i autor del blog sufi.cat. Des del 2006 es reconeix musulmà, en el marc de la via sufí Qadiriyya Boutchichiyya.
Germà Eladi Freixa porta la la casa d’espiritualitat dels germans de Sant Joan de Déu a Sant Antoni de Vilamajor. És fisioterapeuta i coordinador de las actividades del centre Hospitalia (http://www.hospitaliacontemplacion.com/), on treballa amb tècniques naturales i complementàries. Fabián Murciano ha publicat a Contenido en Movimiento una biografía sobre la seva persona amb el títol Como en el cielo – Eladi Freixa y la mística sanadora.
Anna Maria Martínez és directora, des del 2011, de la llar d’avis Josefina Mata a Vilafranca del Penedès, que pertany a la UEBE ( Unión Evangélica Bautista de España) i que va ser fundada l’any 1955. És Diplomada en Empresarials per la UAB i pertany a l’església protestant des de l’any 2002. És membre de la Primera Església Evangèlica Baptista de Sabadell.