(Fundació Pere Tarrés) El desenvolupament amb plena normalitat dels casals i les colònies ha confirmat que, un any més, el lleure és el protagonista de l’estiu. Això sí, les activitats de lleure estan essent i seran per força diferents i estan marcades pels protocols higienicosanitaris decretats per les autoritats sanitàries. Justament per resoldre tots els dubtes i per explicar a fons les necessàries adaptacions al nou context originat per la pandèmia de la covid-19, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés ha decidit publicar Preparem un estiu diferent, un monogràfic de la seva revista Estris.
Al llarg de 53 pàgines, el monogràfic recull reflexions, resol dubtes i ofereix materials i recursos pràctics per a tothom que intervé en la preparació i organització de les activitats de lleure aquest estiu. L’objectiu final és generar una eina útil que permeti posar al centre els infants i joves, perquè després de tantes setmanes de sotrac emocional puguin gaudir d’unes activitats d’estiu més merescudes i necessàries que mai.
Un estiu diferent
La publicació es divideix en tres grans parts: d’una banda, a través de l’opinió de nou experts, es reflexiona sobre diversos aspectes relacionats amb la celebració d’activitats de lleure en aquest nou context, com el complex marc normatiu, el dol o la por després de la malaltia, la complexitat emocional d’aquests moments com a oportunitat d’aprenentatge, l’adaptació del quotidià a les noves mesures d’higiene, l’afectació que ha suposat el confinament sobre els infants més vulnerables, la creativitat o els valors espirituals en temps de la covid-19.
La segona part és eminentment pràctica i planteja tota una sèrie de materials i recursos per a preparar les activitats d’estiu, en forma de fitxes d’activitats de lleure adaptades als nous protocols higiènics i sanitaris. Com totes les activitats de lleure que des de fa més de 60 anys organitza la Fundació Pere Tarrés i el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, aquestes propostes permetran que els infants i joves es diverteixin, es relacionin i millorin competències educatives, però alhora, també introduiran valors i treballaran qüestions emocionals que seran especialment importants en l’actual context, després de setmanes de confinament i incertesa. Algunes de les activitats, per exemple, treballaran temes com l’expressió dels sentiments que ha provocat la situació, la pèrdua i el dol, la salut emocional, els valors, la comunicació positiva, la comprensió i acceptació del canvi, la biodiversitat, el foment de la col·laboració i el treball en equip, l’empatia, els rols de gènere o l’autoestima. D’altres activitats proposen variants a distància i sense contacte de jocs de tota la vida.
Finalment, el darrer bloc és un recull de consells, recomanacions i instruccions pràctiques per recordar i aclarir diverses qüestions que els monitors i monitores i les diferents persones implicades en l’organització d’activitats de lleure hauran de tenir en compte. Aspectes, per exemple, relacionats amb els àpats, el transport en autobús, les sortides o excursions del casal o de colònies, les estones lliures, com atendre infants amb necessitats educatives especials tenint en compte les normes higienicosanitàries o com atendre una contenció, és a dir, un moment límit que impliqui contacte entre el monitor o monitora i l’infant.
Des de la Revista Estris, posem al vostre abast un monogràfic per preparar un estiu diferent amb reflexions, materials i recursos per aquest estiu 2020https://t.co/7kpyryvIzA
— Revista Estris (@revistaEstris) July 9, 2020
Nova normalitat al lleure educatiu
Més enllà d’aquest monogràfic, per tal d’adaptar les activitats de lleure aquest any a les noves normatives sanitàries i viure un estiu inoblidable i segur, la Fundació Pere Tarrés ha elaborat una sèrie de protocols referents a les activitats i als espais i instal·lacions.
La Fundació Pere Tarrés ha destinat més de 80.000 euros a la compra de materials sanitaris i ha fet arribar materials de protecció a prop de 150 centres d’esplai i centres socioeducatius de la xarxa de centres adherits a l’entitat.